8 Ocak 2011 Cumartesi

DENİZ VE AKARSULARDAN FAYDALANAMIYORUZ..!


Ülkemiz ve AB tarafından ortaklaşa finanse edilen Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı çerçevesinde Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından 40 gence yönelik bir yıl süreyle uygulanacak projenin açılış toplantısı Zorlu Grand Otel’de gerçekleştirildi.



“Önce Gençlerin, Sonra Balıkların Kültürü Artsın” kapsamında düzenlenen toplantıya Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacisalihoğlu, TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör, TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, üniversite öğretim üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.


Vali Kızılcık, projenin gençlerinin okullarında aldığı bilgileri pratiğe dökmeleri açısından çok önemli olduğunu dile getirerek,


“Denize kıyısı olan bir il olmamız ve aynı zamanda genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmamız nedeniyle bu projenin son derece önemli oluğunu düşünüyorum. Projenin düşünülmesi, hazırlanması ve uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Karadeniz gibi büyük bir denize sahip olmamıza rağmen kendisinden istenildiği gibi istifade ettiğimiz söylenemez. Deniz bize, biz denize bakarak, yaşamımızı refah içinde sürdürmemiz mümkün değil. Bu anlayıştan hareketle hem gençlerimizden üretim ve istidam anlamında istifade edebilmeleri için bu proje kurgulamış.


Balık yetiştiriciliği ve balıkların işletmeciliği hakkında tecrübe kazanacak gençlerimize bu proje ile iş imkânı bulma fırsatı sağlanacak. Hem deniz hem de tatlı sulardaki önceden sahip olduğumuz balık çeşitliliğini tüketmiş durumdayız. Bunun ana sebebi bilinçsiz avlanma, çevrenin bilinçsizce kirletilmesi ve sahip olduğumuz değerleri kaybetmeden anlayamadığımızdır” dedi.



TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde deniz ve iç sulardan yeteri ölçüde yararlanılamadığına dikkat çekerek, AB’nin özellikle Doğu Karadeniz’deki balıkçılık projelerine sağladığı desteklerden yararlanarak, hem balık üretiminin, hem de bu üretimle birlikte istihdamın arttırılmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.


Proje kapsamında, yüksek öğretimde balıkçılık sektörüne yönelik bölümlerden mezun olanlar ile son sınıfta bulunan toplam 40 gencin teorik ve uygulamalı eğitimlerle nitelikli hale getirilmesi hedefleniyor. TTB’nin, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi ve Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile ortaklık yaparak, uygulamaya koyduğu projeye Yomra Su Ürünleri Kooperatifi ile Trabzon İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği’nin de destek verdiği dile getirildi. (V.B.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder