8 Ocak 2011 Cumartesi

MUHTEŞEM KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN VAKFI’NDAN ‘MUHTEŞEM YÜZYIL’ DİZİSİNE TEPKİ


“MUHTEŞEM YÜZYIL” dizisine Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı’ndan tepki geldi.


Son günlerde bir televizyon kanalında yayına giren ve ilk bölümü yayınlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatını konu alan “MUHTEŞEM YÜZYIL” adlı televizyon dizisine bir tepki de Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı’ndan geldi.


Vakıf'tan yapılan 07.01.2011 tarihli yazılı basın açıklaması aşağıda verilmiştir.



07.01.2011 Tarihli BASIN BİLDİRİSİ

Son günlerde bir televizyon kanalında yayıma giren ilk bölümü yayımlanan, Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatını anlatan “Muhteşem Yüzyıl” adlı Televizyon dizisi hakkında basında çeşitli yorumlar yapılmıştır.


Hemen şunu peşinen belirtmemiz gerekir ki Kanuni Dünya liderleri arasında en çok gündeme getirilen ve hakkında pek çok eser yazılan liderlerden biridir. Bu onun Muhteşemliğinin bir sonucudur.


Dizininin ilk bölümünden anlaşıldığı gibi dizide Kanuni’nin Hürrem Sultan’la olan ilişkisi ön planda olacaktır. Tıpkı Turan Oflazoğlu’nun Sahneye koyduğu “Muhteşem Süleyman” adlı eserde olduğu gibi.. Daha evvel birkaç kez seyrettiğimiz bu eserden her seyrettiğimizde ayrı bir zevk aldığımızı belirtmek isteriz.


Yeni yayıma giren “Muhteşem Yüzyıl” adlı eserin ilk bölümünde Özellikle devlet erkânının gelecekte evlilik yapacakları kadınların yetiştirildiği bir okul olan Haremi, padişahın istediği kadını seçip beraber olduğu kadınların kaldıkları yer gibi göstermek doğru değildir.


Bilindiği gibi Kanuni’nin ilk eşi ve Mustafa’nın annesi Gülbahar Hatun’dur. Colin Falconer’in yazdığı “Bir Hürrem Hikâyesi” adlı eserde Kanuni’nin eşini çok sevdiğini, 9 yıl çok mutlu bir evliliği olduğunu, onu bir başkasına değişmek istemediğini anlatıyor, Kanuni’nin annesinin “Bir tek çocuğun Osmanlı’ya yetmeyeceğini Mustafa’nın başına bir şey gelirse imparatorluğun sahipsiz kalacağını” söyleyerek, Kanuni’yi ikna etmeye çalıştığını ve bu şekilde Hürrem Sultan’ın devreye girmesine neden olduğunu belirtiyordu.


Yabancı bir yazar romanına bu şekilde başlarken dizide, Kanuni’nin eşinin Manisa’dan zavallı bir şekilde getirilişi, saraya gelince Kanuni’nin kendi âleminde oluşu ve kendisi ile ilgilenmemesi şeklinde verilişi yanlış anlaşılmalara yol açmıştır.


Dizinin birinci bölümünde Kanuni’nin halka zulmettiği iddiası ile ölüm cezasına çarptırdığı paşanın kılıçla idamı, seyredenlerin tüylerinin diken, diken olmasına neden olmuş ve çocukları korkutmuştur. Bunun yanında devşirme çocukların ailesinden zorla alınma sahneleri, batılıların barbar nitelemelerini çağrıştırmıştır.


Şairliğinden dolayı Muhibbi, kanun yapıcısı ve uygulayıcılığından dolayı Kanuni, 13 büyük sefere katıldığı için Gazi ve batılılarca muhteşem diye anılan Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman’ı anlatacak olan bu dizinin tarihimizle yeni yeni barıştığımız bu günlerde hayali ayrıntılara girerek yanlış anlaşılmalara yol açmayacağı umudunu taşımaktayız.


Elbette ki insanların zaafları olabilir. Bugün bile kadının ikinci sınıf sayıldığı, ırkçılığın her türünün geçerli olduğu dünyamızda, Orta Çağ’da saray kadınlarının çok iyi eğitim almasının gerekli olduğu bilincine varan, haremi bir okul haline getiren bir cariyeyi valide sultanlık makamına getiren bazılarınca beğenilmeyen bu sistem 700 yıla yakın bütün dünyayı idare edebiliyorsa o zaman bu devreyi değerlendirirken oturup bir kez daha düşünmemiz gerekir.


Bu yapımın bir dizi film olduğu unutulmamalıdır. Ancak haremle ilgili sahnelerin bir kısmının kurgusal düşüncelere dayanması haremin gerçeğini yansıtmamakta ve yanlış intibalara yol açmaktadır. Bizler, Trabzonlu hemşerimiz olan Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman’ı anlatan bu dizinin bundan sonraki bölümlerinin Muhteşem Kanuni’yi Kanuni yapan özelliklerini ortaya koyacak şekilde hazırlanacağını umut etmekteyiz. 07.01.2011-TRABZON


Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman
Vakfı Yönetim Kurulu Adına

Prof. Dr. Ali BAKİ
Genel Başkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder