24 Ocak 2012 Salı

YASA TEKLİFİNE ANAYASA MAHKEMESİ YOLU


Kritik oylama öncesi Senato ikiye bölündü. Teklife karşı çıkan senatörler teklif yasalaşırsa Anayasa Mahkemesi'ne gidecek.


1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifinin Fransız Senatosunda oylanmasına saatler kaldı.


Teklif, senato genel kurulunda oylanmadan; önce kanunlar komisyonunun, teklifin ''incelenmeye alınmamasını'' öngören değişiklik önergesi oylanacak.
Eğer önerge kabul edilirse, teklif oylanmadan genel kurul gündeminden düşecek.


Senatörler İkiye Bölünmüş Durumda


Senatoda az sayıda sandalyeye sahip, ''radikal sol'', ''yeşil grup ve ''yeni merkez gruba'' üye senatörler daha önce, yasa teklifine 'hayır' diyeceklerini açıklamıştı.


Senatoda çoğunluğa sahip Sosyalist Parti'ye üye senatörler ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği'ne üye senatörler ise ikiye bölünmüş durumda.
Bu arada oylama öncesinde TRT Haber'e özel açıklamalarda bulunan Fransa Senatosu Dışilişkiler Komisyonu Üyesi Nathalie Goulet "yasa teklifinin senato gündemine oy kaygısıyla" geldiğini ve bunun “anayasaya tamamen aykırı” olduğunu söyledi.


'Evet, Diyenlerin Çoğu Türkiye ile Ermenistan'ın Haritada Yerini Gösteremez"


Nathalie Goulet'nin açıklamaları şöyle:


"Yasa teklifi umarım senatoda onaylanmaz, ama büyük ihtimalle onaylanacak. Siyasetçiler tarihle ilgilenmemeli. Tarih tarihçiler tarafından yazılar senatolar tarafından değil. Bu Fransa Anayasasına da tamamen aykırı. Zaten bu Fransa'nın da işi değil. Türkiye ile Ermenistan'ı ilgilendiren bir konu. Bu yasa teklifine 'evet' diyenlerden çoğu haritada Türkiye ile Ermenistan'ın yerini gösteremez.”


"Anayasa Mahkemesi'ne Gideceğiz"


Senatör Goulet, “teklifin yasalaşması halinde, buna karşı çıkan 60 senatörle birlikte Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu yapacaklarını” kaydetti.


TRTHABER - 23 Ocak 2012 12:01

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder