Uzun zamandır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Kanal Mavi Televizyonu'nun Genel Müdürü Gazeteci Hakan Yoloğlu'nun annesi Neriman Yoloğlu, son yolculuğuna uğurlandı.
Hastanede yoğun bakım serviste tedavi gören Kanal Mavi televizyonu Genel Müdürü Hakan Yoloğlu'nun annesi Neriman Yoloğlu yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Neriman Yoloğlu’nun cenazesi Trabzon’a bağlı Akçaabat ilçesi Akören Köyü'nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından aile kabristanlığında toprağa verildi.
Cenazeye; Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Meclis üyesi Türkay Gümüş, Ak Parti Ortahisar Belediye Başkan aday adayı Faruk Kanca, işadamı Erkut Çelebi, Yoloğlu’nun gazeteci arkadaşları, Trabzon’un iş, siyaset ve bürokrasi camiası ve kalabalık bir cemaat katıldı.
Cenazeye katılanlar, Gazeteci Hakan Yoloğlu ve ailesine taziyelerini sunarak acılarını paylaştı. TRABZON HABER AJANSI olarak biz de, merhumeye Allah'tan rahmet Gazeteci Hakan Yoloğlu'na ve yakınlarına sabır ve metanet diliyoruz.
28.12.2013
29 Aralık 2013 Pazar
7 Temmuz 2013 Pazar
YARIM ASIR SONRA AYASOFYA’DA İLK CUMA
Trabzon'da işgal suretiyle uzun yıllardır müze statüsünde tutulan tarihi Ayasofya Camii, 52 yıl aradan sonra yeniden cami olarak ibadete açılarak, yıllar sonra ilk kez Cuma Namazı eda edildi.
52 YIL SONRA GERÇEKLEŞEN ADALET
1245 yılında kilise olarak inşa edilen ve 1461'de Fatih Sultan Mehmed Han'ın Trabzon'u fethi sonrası camiye dönüştürülen Ayasofya, olağanüstü haller ve savaş dönemlerinde göçmenler için geçici iskân yeri, askeri hastane, Rus işgalinde ve 2. Dünya savaşı sıralarında da ise askeri depo ve benzinlik olarak da kullanıldı.
İşgal suretiyle ibadetten alıkonulan Ayasofya Camii; millet vicdanını rahatsız ediyor, kendi öz yurdunda din ve vicdan hürriyetine, halkın hür iradesine ve özgürlüklere, ülkenin bağımsızlığına gölge düşürüyordu.
TEK ÇİVİ ÇAKILMADAN CAMİYE DÖNÜŞTÜ
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Fatih Sultan Mehmed Han Vakfı’na ait ve tapusunda cami kaydı bulunan bu eseri Kültür Bakanlığı’ndan geri almasıyla birlikte asli hüviyetine kavuşturma işlemleri kısa zamanda tamamlandı. İç kısmında tek çivi dahi çakılmadan yapılan düzenleme ile hem turistlerin gezisine imkân tanındı hem vakfiyenin gereği olarak ibadete açıldı.
Halısı serilen, mihrap ve minberi yerleştirilen bölümdeki kilise dönemine ait freskler ise perde ile kapatıldı. Diğer kısımlarının müze haliyle korunduğu tarihi eserde, cami olarak ibadete açılan bölümdeki freskler namaz vakitleri dışında perdelerin açılmasıyla turistler tarafından görülebiliyor.
Tarihi mekânın hazır olduğunu duyan vatandaşların geçtiğimiz hafta cemaatle ilk vakit namazını (28 Haziran 2013 Cumartesi günü ikindi namazı) kıldığı Ayasofya Camii, bugün cuma namazı ile 52 yıl aradan sonra resmen cami olarak yeniden ibadete açıldı.
DUYANLAR CUMA NAMAZI İÇİN AYASOFYA’YA KOŞTU
Tarihi caminin açılışına Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan ile gazeteci – yazar Sadık Albayrak'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
İL MÜFTÜSÜ VEYSEL ÇAKI İLK CUMA’YI KILDIRDI
Müftü Veysel Çakı'nın namaz öncesi Ramazan ayı, oruç ve çocuklar için açılan yaz Kur’an kurları ile ilgili vaaz verdi, cami imamı da hutbede Ramazan ayı ve orucun öneminden bahsetti. Cuma namazını ise Müftü Veysel Çakı kıldırdı. Müftü Çakı, Trabzon Merkez’de 224 ve4 Trabzon dahilinde de 915 camiye hizmet verdiklerini açıkladı.
Caminin iç mekânının küçük olmasından dolayı aralarında bayanların da bulunduğu çok sayıda vatandaş namazını dışarıda kıldı. Oldukça duygusal anlar yaşayan vatandaşlar, Ayasofya'da namaz kılmaktan çok memnun olduklarını ifade etti.
"İki yıl önce İznik Ayasofya camisini açarken demiştik ki; ‘90 yıl sonra burada yine Allah nidalarının yükselmesinden son derece memnunuz.’
Başbakan Yardımcımız geçen yıl Ramazan’da buranın ibadete açılacağını açıkladı. İlk karar verdiğimiz günden itibaren destek veren de tepki gösteren de oldu.
Bu tür yapıların çok önemli bir talihsizliği var. Bu yapılar ibadethane olarak inşa ediliyorlar, ama bir dönem geliyor bu fonksiyonun dışında tamamen bambaşka bir amaçla müze olarak hizmet vermeye devam ediyorlar. Belki de bu yapılar için yapılacak en kötü uygulama bu. İbadethane olarak inşa ediyorsanız o fonksiyonu vermeniz gerekiyor."
"TURİST SAYISINI AZALTACAĞI ELEŞTİRİLERE KATILMIYORUM"
"BURADA ÇOĞUNLUK HIRİSTİYAN YA DA YAHUDİ OLSAYDI"
Buranın tapusu Fatih Sultan Mehmed Han Vakfı’na ait. Bunu inkâr edemezler. Mahkeme kararıyla tescil edildi. İddialar da boşuna kuru gürültü. Eğer ticari bakarsanız rızkı veren Allah’tır. İbadethaneye dönüştürüldüğünde turist azalacağı yönündeki iddia tamamen boş bir iddiadır. Ben de daha fazla insan geleceğini iddia ediyorum.
Burada bir obje sergileniyor muydu? Burası yapı olarak müzeydi. Biz yapıyı mı kaldırdık? Gelsin insanlar ziyaret etsin. Turnikeleri de kaldırdık ki insanlar daha rahat gezsin.
Ertem son olarak Trabzon’da 5 kuruluşun Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi konusunda yaptığı suç duyurusuyla ilgili olarak da:
Çevre düzenlemesi de yer alacak proje içinde. Aslına uygun biçimde ibadet edilebilir, rahat gezilebilir fonksiyon vereceğiz. Yapılan suç duyurusunun çok fazla bir mahiyeti de yok bu yönden. Boşu boşuna ortalığı bulandırmak için suç duyurusu yapılıyor. İznikliler suç duyurusunda bulunmadı ama benim hemşehrilerim bulundu" ifadesini kullandı.
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem:
"İBADETHANELER AMACINA UYGUN KULLANILMALI"
Tarihi mekânın cami olarak ibadete açılmasının turizmi etkileyeceği iddialarına da karşı çıkan Ertem, bu mekânların dünyevi ve ticari endişeler için değil, uhrevi amaçlar için yapıldığına dikkat çekti.
Camiye ihtiyaç olup olmadığı eleştirilerine de cevap veren Ertem, şöyle devam etti:
"Buranın nüfusu Müslüman. Eğer burada çoğunluk Müslüman ise buranın vasfının da cami olması gerekiyor. Varsayalım ki buranın çoğunluğu Hıristiyan ya da Yahudi olsaydı, burayı müze olarak tutarlar mıydı? Eğer bu soruya o arkadaşlar 'evet' diyorsa, o zaman söyleyecek sözümüz olmaz."
Ayasofya'nın tapu kayıtlarında Fatih Sultan Mehmed Han Vakfı'na ait olduğuna vurgu yapan Genel Müdür, şunları dile getirdi:
"Hala kalkıp da vakfiyesinin olmadığını iddia ediyorlar. Biz bunun belgelerini ortaya koyduk. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak Osmanlı'dan 42 bin tane vakıf var. Biz bu araştırmaları tapulardaki mülkiyetlerden çıkartıyoruz. Ama arşivlerimizde 26 bin tane vakıf senedi var. Yani 16 bin tane vakfın senedi yok elimizde. Ama bunların tapuya intikal etmiş kayıtları var. Bu da tapusunda Fatih Sultan Mehmet Vakfı. Bunu inkar edemezler. Çünkü buranın böyle olduğu mahkeme kararıyla tescil edildi. Böyle olmasıydı biz zaten burayı müze fonksiyonundan çıkartıp, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devri kararını alamazdık. Kaldı ki arşiv belgelerde buraya tayin edilmiş imamlar var. Yine buranın cami olarak kullanıldığına bizzat şahit olan yaşayan tanıklar var. Bunun dışındaki iddialar laf-ı güzaftan başka bir şey değil."
Hamasi bir yaklaşım içerisinde olmadıklarını dile getiren Ertem, her vakıf eserinin kendi amacına uygun kullanılmasını sağlamanın birinci vazifeleri olduğunun altını çizdi. Ertem, çalışmalar yapılarken yapıya zarar verildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunanlara da sitem etti. Ertem, o dilekçeye imza atan 5 isimden daha fazla 2863 sayılı yasaya vakıf olduklarını söyledi. Ertem, hiçbir şekilde yapıya müdahale etmediklerini, kaldırılabilir tefrişat yaptıklarına dikkat çekti.
İLK CUMAYI KILANLARA LOKUM VE ÇİKOLATA
Bilindiği üzere, Ayasofya'nın bir süre önce mahkeme kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildikten sonra, Fresklerin üzeri; asma tavan ve özel perdelerle kapatılarak, geçen 28 Haziran’da ikindi namazıyla ibadete açılmıştı.
05 Temmuz 2013 Cuma
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)