4 Mayıs 2011 Çarşamba

KTÜ YASTA: PROF. DR. ASLAN DİLAVER, VEFAT ETTİ


KTÜ Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Aslan Dilaver(60), dün (03.05.2011 Salı günü) saat 15.00 civarında Hakk’ın rahmetine kavuştu. Cenaze yarın Sürmene Aksu Köyünde defnedilecek.


KTÜ Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Aslan Dilaver(60), dün (03.05.2011 Salı günü) saat 15.00 civarında Hakk’ın rahmetine kavuştu.


Merhum Dilaver, 1 ay kadar önce Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp-Damar Cerrahi Hastanesinde Bypass ameliyatı geçirerek iki adet kalp damarı değiştirilmiş, ancak ameliyat sonrası böbreklerden atılması gereken ilaç, böbrek yetersizliği nedeniyle vücuttan atılamayınca ve enfeksiyon nedeniyle KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde yoğun bakıma alınmış ve yapılan tüm müdahalelere rağmen dün saat 15 civarında hayatını kaybetti.


Aslan Dilaver’in beklenmedik bir anda vefatı üzerine Allah’tan sabır dilediğimiz bölüm başkanı Prof. Dr. Cemal Bıyık;


“Dilaver’in kalp ameliyatı sonrası gelişen komplikasyonlar nedeniyle durumu gittikçe kötüleşti. Ve kendisini genç yaşında kaybettik. Çok değerli bir kardeşimizin vefatı nedeniyle çok üzgünüz. Kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine sabırlar diliyoruz” dedi.


Merhum Aslan Dilaver’in cenazesi, yarın 05.05.2011 Perşembe Günü saat 09.30- 10.00 arasında KTÜ de düzenlenecek törenden sonra Sürmene Aksu Köyü Camiinde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra aynı yerdeki aile kabristanlığında toprağa verilecektir.


Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Aslan Dilaver, 1951 yılında Sürmene’de doğdu. KTÜ Mühendislik Fakültesi Jeodezi Mühendisliği Bölümünde ‘Dengeleme Hesabı’ üzerine dersler veriyordu. 60 yaşında hayatını kaybeden Dilaver; evli ve 2 erkek çocuk babasıydı.


Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar dileriz.

HABER: TRABZON HABER AJANSI – 04.05.2011 Çarşamba

**

PROF. DR. ASLAN DİLAVER KİMDİR?




1951yılında Trabzon’un Sürmene İlçesinde dünyaya geldi. İlkokulu Sürmene’ye bağlı Aksu Köyü’nde, orta ve lise öğrenimini Sürmene Lisesi’nde tamamladı.


1969 yılında KTÜ Jeodezi Bölümü’nde yüksek öğrenimine başladı ve 1974 yılında Harita Yüksek Mühendisi olarak buradan mezun oldu.


1975 yılında KTÜ Yer Bilimleri Fakültesi, Jeodezi ve Fotogrametri Bölümü’nde asistan olarak göreve başladı. 1975-1976 yıllarında askerlik görevini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografı ve Oşinografi Daire Başkanlığı’nda Asteğmen olarak tamamladı.


1981 yılında YÖK Kanunu gereği araştırma görevlisi kadrosuna atandı. 1977-1985 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği anabilim dalında doktora çalışmasını tamamladı.


1986-1987 tarihleri arasında KTÜ, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümünde öğretim görevlisi olarak ders verdi. 1987 yılında aynı bölümde Jeodezi Ana Bilim Dalı’nda yardımcı doçentliğe atandı. 1994’te doçent oldu.


2000 yılında KTÜ, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü, Jeodezi Ana Bilim Dalı’nda profesörlük kadrosuna atandı.


KTÜ ve Gümüşhane Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümlerinde dersler veren merhum Dilaver’in mesleki konularda yayınlanmış çok sayıda eserleri ve yayın aşamasında 3 kitabı mevcuttur.


İngilizce, Fransızca ve Rusça bilen Dilaver, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri odası (1180 no.lu üye), KTÜ Bölüm Eğitim Öğretim Uyum Komisyonu Başkanı, KTÜ Bölüm Geliştirme I. Kalite ve Akreditasyon Komisyonu üyesi olup evli ve 2 çocuk babasıydı.


UZMANLIK ALANLARI:


Dengeleme Hesabı, Sayısal Çözümleme, Jeodezik Verilerin İrdelenmesi, konuları uzmanlık alanlarıydı.


VERDİĞİ DERSLER:


Jeodezik Ağların Sıklaştırılması, En Küçük Kareler Kollokasyonu, En Küçük Kare. Tah. Yön. Ve Hip. Test, En Küçük Kareler Tahmin Yöntemi, Yatay Ağlar İçin Matematik Modeller, Jeodezide Koordinat Dönüşümleri, Standart En Küçük Kareler Yöntemi ve Dengeleme Hesabında Kollokasyon Çözümü, Jeodezik Ağların Güvenirliği ve Uyuşumsuz Ölçülerin Belirlenmesi, Jeodezik Gözlemlerin Öncül Varyanslarının Kestirimi, Dengelemede Sayısal ve İstatiksel Düşünceler, En Küçük Kareler KollokasyonProblemlerini, Normal Dağılıma Uyum Testleri ve Jeodezik Problemlerin İrdelenmesindeki Uygulanışları, Jeodezik Veri İrdelemede Bulanık Kestirim, Rastgelelik Ve Bulanık Mantık Analizi, Non-Parametrik Hipotez Testleri ve Jeodezik Uygulamaları, Varyanslarla ilgili Homojenlik testleri, Sayısal Görüntü Değerlendirme Yöntemleri, Yatay Ağlar İçin Matematik Modeller, hakkında dersler veriyordu.


SEÇİLMİŞ YAYINLARINDAN BAZILARI:


1)Konak, H., Dilaver, A., Öztürk, E., (2005),“The Effects of Observation Plan and Precision on the Duration of Outlier Detection and Fuzzy Logic: A Real Network Application”, Survey Review, Vol 38, No. 298.


2) Konak, H., Dilaver, A.,(1999), Öztürk, E., “Fuzzy Logic and Detection of Outliers”, Third Turkish-German Joint Geodetic Days, Towards a Digital Age, June 1-4. Vol. 1. s:169-178, İstanbul.


3) Dilaver, A. Karaali C. (1989),“Nirengi Ağlarının Elipsoid Yüzeyinde Dengelenmesi”, Harita Dergisi, sayı 102, s: 65-75, Ankara.


4) Dilaver, A.,(1994),Trigonometrik Nivelmanda Elektronik Mesafe Ölçme Aletlerinin Kullanılması, Tapu Kadastro Dergisi, sayı 15, Ankara.


5) Dilaver, A., Konak, H., Çepni, M. S.,(1998), “Jeodezik Ağlarda Uyuşumsuz Ölçülerin Yerelleştirilmesinde Kullanılan Yöntemlerin Davranışları”, H.K.M.O. Dergisi, sayı 84 , Ankara.

KAYNAK: TRABZON HABER AJANSI - 04.05.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder