17 Haziran 2011 Cuma

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI'NDA MUHTEŞEM GÖSTERİ


Asya'dan Avrupa'ya, Amerika'dan Afrika'ya 130 ülkeden bin genci bir araya getiren 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, dün akşam Dolmabahçe Sarayı'ndaki muhteşem gösteriyle başladı.



HABER: TİMETÜRK


TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin olimpiyatlara katılan gençlerin, ülkelerinde çok önemli yerlere geleceğini ve dünyaya yön vereceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da dünyanın kan ve kargaşayla boğulduğu bir dönemde sevgi ve barış diliyle yarışan çocukların kendisini heyecanlandırdığını belirtti.

Daha sonra sahne alan öğrencilerin seslendirdiği şarkılar ve okudukları şiirler geceye katılan izleyicileri mest etti.


130 ülkeden bin öğrencinin yarışacağı 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın görkemli açılışı dün akşam Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşti. Birbirinden renkli görüntülere sahne olan açılışa sanat, siyaset ve iş dünyasından birçok isim katıldı.

Dünyanın dört bir yanından gelen çocukların Türk müziğinden eserler seslendirmesi, şiirler okuması izleyenleri duygulandırdı.

Sunuculuğunu spor spikeri Ertem Şener ile Mozambikli Bangiania'nın yaptığı program, Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Sağlam'ın konuşmasıyla başladı.

Olimpiyatların amacının Türkçeyi evrensel sanat ve kültür dili yapmak olduğunu söyleyen Sağlam,

"Türk okullarında okuyan her öğrenci, Türkiye ile kendi ülkesi arasında kültür elçisi olacak." dedi.


Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin ise olimpiyatlara katılan gençlerin tahsillerini tamamladıklarında ülkelerinde çok önemli yerlere geleceğini ve dünyaya yön vereceğini söyledi. Olimpiyatların, şiir, şarkı okunmasından ibaret olmadığını ifade eden Şahin,

"Cehalete karşı savaş açan okullarda okuyan bu gençler, birbirleriyle tanışarak dünya barışına katkıda bulunacaklar. Eğitim sevdalıları, gittikleri her yere eğitim tohumları serpiyor. Bu hareketi başlatanlara saygı duyuyorum. Hepsine selam olsun" ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, eski Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, işadamlarından Ali Ağaoğlu, İhsan Kalkavan olimpiyatların açılış törenine katılanlardan bazılarıydı.

Bugüne kadar yapılan olimpiyatların kendisini heyecanlandırdığını dile getiren Çubukçu, "Her yıl kaydedilen ilerleme Türkçenin dünya dili olması adına beni umutlandırıyor" diye konuştu.



Programda iki öğrencinin ünlü şair Attila İlhan'ın 'Ben Sana Mecburum' şiirini okuması ve Bosnalı öğrencinin Nazım Hikmet'in 'Karlı Kayın Ormanı' isimli şarkısını söylemesi, izleyenlere duygulu anlar yaşattı.

Olimpiyatların muhteşem açılışı Moldovalı ekibin zeybek gösterisiyle sona erdi.


Gururlanmamak elde değil


Dil bayrağının dalgalanmasını sağlayan eşsiz bir organizasyon Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan (Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi): Olimpiyatları, çok gurur verici buluyorum. Türkiye'nin etkinliğinin ve gücünün dünyanın her yerinde duyulmasını sağladı. Dil bayrağının dalgalanmasını sağlayan eşsiz bir organizasyon. Heyecanımı kontrol edemiyorum.


Erhan Başyurt (Bugün Gazetesi Yayın Yönetmeni): Olimpiyatlar, çok muhteşem ve gurur verici bir Türkçe dil etkinliği. Öğrencilerin Türkçe konuşması heyecan verici. Daha olimpiyatların başındayız; ama heyecanımı kontrol edemiyorum. İzlerken gözlerim doldu.


Fatih Altaylı (Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): Adını bile bilmediğimiz ülkelerde gençler Türk kültürünü öğretme geleneğini devam ettiriyor. İzlerken gözlerim doldu. Ben Sayın Fethullah Gülen'e 'Türk emperyalizminin öncü kulelerini inşa ediyorsunuz' demiştim. Buna tebessüm etmişti. Organizasyon, büyük ve güçlü Türkiye için doğru adım. Bugün Türkiye'de Robert ve Galatasaray Koleji neyse o ülkelerde bu okullar o demek.


Haklı bir organizasyona destek veriyoruz Zeynel Abidin Erdem (İşadamı): Biz ABD ile ticaret yapmaya çalışırken bu okulların Türkçe eğitim vermesi bizim aydınlığa gittiğimizi gösteriyor. Muhterem Fethullah Gülen'in başlattığı ve yüzlerce okulun yüzlerce ülkede faaliyet göstermesi çok önemli. Bu çocuklar, ileride ülkemizle ticaret ve siyaset yapacak. Başlangıcından beri çok haklı bir organizasyona destek veriyormuşuz.

Gururlanmamak elde değil Mete Horozoğlu (Oyuncu): Oldukça keyif verici. Gururlanmamak, eğlenmemek elde değil. Bu yıl 9'uncusu düzenleniyor; ama inşallah 90'ıncısı da gerçekleşir. Düzenleyenlere sonsuz teşekkürler.


Olimpiyat çocukları kampa girdi

Asya'dan Avrupa'ya, Amerika'dan Afrika'ya 130 ülkeden bin genci bir araya getiren 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, öğrencilerin Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'ne girişi ile başladı. Havaalanlarından alınarak Asya Termal'e getirilen olimpiyat çocukları ilk günü kayıt ve otele yerleşme işlemleriyle geçirdi.

İlk saatlerde biraz çekingen davranan yarışmacılar, sonrasında farklı ülkelerden gelen emsalleriyle tanışarak ilk arkadaşlıklarını kurdu. Türk yemeklerine hayran kalan öğrenciler, rengârenk kıyafetleriyle Kızılcahamam'da renk cümbüşü oluşturdu.

Bugünden itibaren yarışmalar başlayacak.

NİJERLİ ÖĞRENCİ TÜRKİYE'DEKİ YÜKSEK BİNALARA ŞAŞIRMIŞ

Afrika'nın en fakir ülkesi Nijer'den olimpiyatlara katılan öğrenciler, Kızılcahamam'a ilk gelenlerden.

Bekir Koleji'nde okuyan Abdrahmane Tahirou, Türkçesini o kadar ilerletmiş ki, olimpiyatlara 'konuşma' dalında katılıyor. Nijer'de evler genellikle tek katlı olduğu için Türkiye'deki yüksek katlı apartmanlar Tahirou'yu şaşırtmış.

İstanbul'dan Ankara'ya gelirken otobüste herkese rutin olarak ne içeceğini soran muavin ise Abdrahmane'ye şaşırmış: "İkramda sıra bana gelince bakmadan 'Ne içersiniz?' diye sordu. Ben de 'Çay.' diye cevap verdim. Sonra dönüp bana bakınca şaşırdı. Herhalde siyah birinin Türkçe konuşması ilginç geldi."

Nişanlandı, olimpiyatlara geldi

Nijerya'daki Türk okulunda öğretmenlik yapan Büşra Duman'la birkaç hafta önce tanışan Mustafa Doğan, evlilik teklifinin kabul edilmesi üzerine durumu ailesine aktarmış. 12 Haziran'da oy vermek için Türkiye'ye gelen ikilinin aileleri de birbiriyle tanıştıktan sonra nişan kararı alınmış. Nişan sonrasında Büşra, Nijerya'ya dönerken Mustafa, Nijerli öğrencileri olimpiyatlara getirmiş.

Mısırlı aile, çocuklarını yalnız bırakmadı

Mısır'dan olimpiyatlara katılan Selahaddin Koleji 7. sınıf öğrencisi Sara Khaled'i ailesi yalnız bırakmamış. Cem Karaca'dan 'Balacan' isimli şiiri okuyan Sara ile birlikte Türkiye'ye gelen aile hem tatil yapmak hem de kızlarına destek vermek istemiş.

Zaman

www.timeturk.com - 16 Haziran 2011 Perşembe - 12:39

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder