24 Ocak 2012 Salı

AB’DEN FRANSA’YA TEPKİ: “TARİHİ TARİHÇİLERE BIRAKIN”



Fransa Senatosu'nda bugün ele alınacak 'Ermeni soykırımı' iddiaları konusunda konuşan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, "Tarihi tarihçilere bırakmamız gerekir. Siyasetçilerin tarihi tartışmasını doğru bulmuyorum" dedi.




Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Fransa'da 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini yasaklayan teklifi eleştirerek, Avrupa değerlerini yıpratan, ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir teklif olduğunu söyledi.


'AB DEĞERLERİ YIPRANIYOR'


Jagland, Fransa'da görüşülen yasa teklifinin Avrupa değerlerini yıpratan bir teklif olduğunu ve ifade özgürlüğünü kısıtladığını belirttikten sonra şöyle dedi:


"Son derece üzüntü duyuyoruz. Konsey'in Avrupa'nın değerlerinin yıpratılmaması için girişimlerde bulunması gerekir. Fransa'da tartışılan konuyla ilgili her zaman söylediğim gibi, tarihi tarihçilere bırakmamız gerekir, siyasetçilerin tarihi tartışmasını doğru bulmuyorum. Özellikle Avrupa'da yükselen nefret söylemi ve yabancı düşmanlığıyla mücadele etmek bizlerin görevidir."


ANAYASA MAHKEMESİNE GİTME HAZIRLIĞI


Fransız Senatör Nathalie Goulet, bu akşam saatlerinde Senato Genel Kurulu'nda oylanacak yasa teklifinin büyük bir ihtimalle kabul edileceğini, ancak kendisi gibi teklife karşı çıkan senatör ve milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi.

Cumhuriyetçi Merkez Birlik Grubu Senatörü Goulet, "Ben yasa teklifinin büyük bir ihtimalle bugün kabul edileceğini düşünüyorum. Ben ve grubum yasa teklifine karşıyız. Tarihi konularda parlamentonun karar vermemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bizim işimiz değil" diye konuştu.


Gerek Senato'da, gerek Meclis'te Fransız anayasasına aykırı olduğu gerekçesiyle çok sayıda milletvekili ve senatörün teklife sıcak bakmadığını belirten Goulet, "Biz tüzüğe göre en az 60 milletvekili ve senatörün imzasını toplayıp, daha sonra yasanın bozulması için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyoruz" dedi.


Bu işi Türkler'in ve Ermeniler'in halletmesi gerektiğini ifade eden Fransız senatör, "60 cesur Fransız siyasetçiyi bulacağımıza inanıyorum" diye konuştu.


Ntv - (AA) - 12:50 TSİ 23 Ocak. 2012 Pazartesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder