Konuk öğrenciler ve aileleri makamında kabul eden Vali Kızılcık, kendisinin de 1992-1993 yılları arasında dil öğrenmek için gittiği İngiltere’de eşi Sema Kızılcık ile bir İngiliz ailenin evinde kaldığını söyledi.
Kızılcık, dilin sadece bir iletişim aracı olduğunu belirterek, “Dünyada gerçekten barış, huzur ve kardeşliği tesis etmek istiyorsak toplumlar arasındaki bu kültür değişimini çok daha fazla yapmamız lazım” dedi.
Eşiyle İngiltere`ye gittiklerinde kapısını çaldığı İngiliz ailenin “Bu evde din konuşulmaz” şeklinde konuşarak kendilerini karşıladığını anlatan Kızılcık daha sonra ise söz konusu ailenin Türk kültüründen çok etkilendiğini ifade etti.
Bu nedenle, İngiliz ailenin kız çocuğu olan öz torununu Türkiye’de eğitim alıp burada yaşaması ve bir daha geri dönmemesi için kendisine evlat olarak vermek istediğini anlatan Kızılcık, “Demek ki, bizim yaşantımız arzu edilen bir yaşam tarzıdır. İngiltere’de çok şeyler öğrendim. İnsanların görünüşüne göre değil, ilkelerine ve eylemlerine göre değerlendirilmesi gerektiğini orada öğrendim. Mesleki hayatımda her zaman için hoşgörünün hakim olmasında, yaşamış olduğum o ailenin çok büyük etkisi var.
Bizim toplumumuzda da o sevgi, şevket ve sıcaklık batı toplumuna göre fevkalade daha fazladır ve aranan niteliktedir” diye konuştu.
Kızılcık, iş seyahatleri ya da tatil için yurt dışına gittiğinde gittiği ülkenin kenar mahallerini ya marketlerini gezerek insanları ve o ülkenin gerçek yaşamını öğrenmeye çalıştığını belirterek, “Bir toplumu tanımak için, evlerin kapıları kapandıktan sonraki halleri vardır. Siz onlara bakın” dedi.
Konuk yabancı öğrenciler de Türkiye’de olmaktan ve burada eğitim görmekten mutlu olduklarını ifade etti. Bir öğrenci de başka ülkede eğitim görmeyi tercih etme şansı olmasına rağmen Türkçe öğrenmek için Türkiye’yi seçtiğini, Trabzon’u da Trabzonspor dolayısıyla tercih ettiğini anlattı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder