İLESAM Trabzon İl Temsilciliği tarafından 17 Aralık 2010 Cuma Günü Saat 13.00’de Trabzon Kanuni Anadolu Lisesi Murat Mollaoğlu Kültür ve Sanat Merkezi’nde “TELİF HAKLARI” Konusunda Konferans düzenlendi.
Konferansa Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, İLESAM Trabzon İl Temsilcisi Ahmet Musaoğlu, İLESAM İl Denetleme Komisyonu Üyesi H. Nurcan Yazıcı, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Trabzon Karikatürcüler ve Mizahçılar Derneği Başkan Yardımcısı Araştırmacı Yazar Mustafa Yazıcı, Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanı İbrahim Sağlam, Gazeteci Yazar Refik Karaağaçlı, Trabzon Şairler Derneği Başkanı Kadir Yeter, Yazar Salih Cengiz Aydemir, Yazar Haydar Çoruhlu, Şair Mustafa Hilmi Yıldırım, Şair Halit Macit, Belediye eski Personel Müdürü Hüseyin Akyüz, Sanatçı Şükran Üst, bazı sanatçılar, gazeteciler, halktan sanatseverler, Kanuni Anadolu Lisesinden öğrenciler ve öğretmenler katıldı.
Ardından Telif hakları konusuna kısaca değinen İLESAM Trabzon İl Temsilcisi Ahmet Musaoğlu:
“Türkiye, korsan yayıncılık bakımından Dünya sıralamasında ilk sıralarında yer alıyor. Bugünkü konferansımızda ‘Telif Hakları’ bilincinin eğitim kurumları ve ülke genelinde geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda Sayın Genel başkanımız Mehmet Nuri Parmaksız tarafından önemli bilgiler sunulacaktır” dedi.
Bundan sonar kürsüye gelen Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız kısa bir konuşma yaptı.
Ardından söz İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız; bir sohbet havası içerisinde telif hakları konusunda bazı bilgiler verdikten sonra özellikle gençleri fikri ve sanat eserleri üretmeye ve üretilen fikir ve eserlerin tescil ettirilmesini, bu şekilde kendi eserlerine başkalarının sahip çıkmalarına engel olunmasını istedi. Zaman zaman esprilerde yapan Başkan Mehmet Nuri Parmaksız:
“Gençler, belki inanmayacaksınız ama zamanında kaşlarıma kadar saçlarım vardı, ama bugün saçları dökük bir haldeyim. Zamanın karşısında her şey değişir ancak zamanın karşısında sadece yazdığımız eserler duracak.”
“Fikri ya da eseri ilk açıklayanın önce bunun tescilini yaptırması lazım. Mesela Trabzon Boztepe’ye çıkan bir siyasetçi “Oh be! Şimdi burada ne çay içilir, diyor. Bunu duyan bir yatırımcı bunu değerlendiriyor. “OH BE ÇAY”ı çıkarıyor. Siyasi kişi onu dava ediyor ve sonuçta satışlardan hisse almaya hak kazanıyor.”
"Tescil yaptırmanın en kolay yolu internet aracılığı ile “tastix.com” da fikrini tasdik ettiriyor. İnternete yazılınca mahkemelere kaynak olarak sunulabiliyor. Bu fikir internette en az 100 yıl duracak. Günün her saatinde Cumartesi, Pazar dâhil tasdikleme yapılabilir. Burada sadece cüzi bir ücret alıyorlar. Böylece tescilleme yapılabiliyor. Tescillemenin başka yolları var ama en basit ve kolayı bu” dedi.
Başkan Mehmet Nuri Parmaksız: Şairlik hayatından ve bazı şairlerinden hayatından bazı dizeler ve örnekler verdi.
“Mecnun, Leyla’sına kavuşunca benim Leyla’m bu değil dedi. Buluşma anında Mecnunun aşkı kendisini de aştı. Şeyh Galip aşkı çok güzel anlatıyor.
‘Cennet gibi görünen Cehennemin adıdır, Aşk’ diyor. Sarhoşluk veren her şeyden uzak durmalı. Şu dizelerin dehşetine kapılmamak mümkün değil. ‘Seni görsem helak olurum, görmesem helak”. Seyircilere seslenerek, “Şiir, sesi kaldırmaz, gürültüyü hiç kaldırmaz” dedi.
Başkan Parmaksız, bazı şiirlerinden örnekler verdi. Bir ‘KASAP’ kelimesini aşk ile ilgili bir dizede kullanabilmek için 5 aya kadar düşünmüş ve taşınmış, sonunda bulduğu dize ile büyük memnuniyet duymuş.
Konuşmasının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. TV programında bir öğrenciyi şiir okumak üzrer kürsüye istedi. Bir öğrenci okuduğu şiir üzerine onunla TV Canlı yayını ile telefon konuşması yapmak üzere telefonunu aldı. Ardından bazı Kültür ve sanat adamlarıyla fotoğraflar çektirildi.
HABER-FOTO: TRABZON HABER AJANSI
KONFERANSTAN FOTOĞRAFLAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder