9 Eylül 2011 Cuma

TRABZON KENT SEMPOZYUMU BAŞLADI


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon Kurulu tarafından Trabzon Hamamizade Ihsan Bey Kültür Merkezi Zağnos Salonunda 8 Eylül 2011 Perşembe günü saat 09.00’da ‘Trabzon Kent Sempozyumu’ açılış konuşmalarıyla başladı.


 
Sempozyumun açılışına Trabzon Vali Yardımcısı Mahmut Halal, AK Parti Trabzon Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Genel Meclisi başkanı Haydar Revi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Ruşen Keleş, KTÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Cemal Bıyık, Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Prof Dr. Cengiz Acar, Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Prof. Dr. Kadir Seyhan, Prof. Dr. İbrahim Turna, Prof. Dr. Burhan Cuhadaroğlu, Prof. Dr. Çetin Cömert, Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Prof. Dr. Hızır Önsoy, Prof. Dr. Osman Bektaş, Prof. Dr. Fazıl Çelik, Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, DEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çiftçi, İTÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Ercan, Prof Dr. Miktat Kadıoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Gökhan Bali, TCDD İnşaat daire başkanı Mustafa babal, Öğretim üye ve görevlileri, Belediye Başkanları, Belediye ve İl Genel Meclis üyeleri, siyasiler, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Trabzon İl Koordinasyon Sekreteri Mustafa Yaylalı, Platform sözcüsü ve MMO Başkanı Şaban Bülbül ve Oda Başkanları, basın mensupalrı ve davetliler katıldı.

 
Sempozyumun açılışında konuşan TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Yaylalı, sempozyumun hedefinin Trabzon’un sosyal, kültürel, tarihi, ekonomik ve çevresel unsurları ile bu unsurların birbirleriyle olan etkileşimlerini gündeme taşımak ve sorunlara bilimsel çözüm önerileri sunmak olduğunu belirtti.

 
Yaylalı, bu yolla sürdürülebilir kentsel gelişmeye katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade ederek;

“Trabzon’un büyümesi, bölgenin de büyümesi anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bu kentin sağlıklı gelişimi, bölgenin de sağlıklı gelişimi anlamına gelmektedir. Türk mühendis ve mimar odalarına bağlı odaların Trabzon şube ve temsilcilikleri bize Allah’ın güzel mirası olan bu kentin gelişimine tarihi kültür yerlere sahip çıkarak katkı koymak üzere yola çıkmıştır” dedi.

 
Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu; Trabzon’un Akyazı Projesi, Kanuni Bulvarı ve Erdoğdu Yolu ile çehresinin değişmeye başladığını belirterek;

Bundan sonra yerel yönetim adayı olacak olan arkadaşlar çıtanın çok yükseldiğini bilecekler ve ona göre hazırlanacaklar. Bu çerçevede oturumların sonuçlarının ve raporlarının bizim için çok önemli olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Trabzon attığı adımlarla şu anda Türkiye’deki 81 il içinde 4. yaşanılabilir kent seviyesindedir.

Trabzon, Büyükşehir olma yolundadır. Bilindiği gibi Büyükşehir olma yolunda nüfus kriteri var. 750 bin nüfus ve üzerinde nüfus bulundurmak, bu kriterin değiştirilmesi düşünülmemektedir. 750 bin nüfus kriteri değiştirilirse diğer kentlerimizin de ‘Biz 500 bin’e geliyoruz neden alınmadık’ gibi haklı talepleriyle karşılaşılacaktır.

Bu alt yapı sorunları açısından, mimari çözümleri açısından da daha başka sorunları beraberinde getirecektir. Bu itibarla 750 bin nüfus kriterinin değiştirilmesi düşünülmemektedir” diye konuştu.

 
Trabzon’un daha yaşanılabilir bir kent olması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Başkan Gümrükçüoğlu, hizmetin getirilmesi kadar korunmasının da önemine vurgu yaptı.

 
Açılış konuşmalarının ardından Trabzon İl Koordinasyon Kurulu tarafından Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezindeki Salonlar Zağnos Salonu ve Tabakhane Salonu diye isimlendirilen iki salonda Saat 11.00’den itibaren Sempozyum programı gereğince her biri çok önemli olan konular, sempozyumlarla anlatılmaya başlandı.

 
Salonda yeterli kalabalığın olmaması, her nedense çok önemli konulara Trabzon halkının katılımının sağlanamaması hayretle karşılandı. Salonun en renkli simalarından biri İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan hoca idi.

 
TRABZON BELEDİYE BAŞKANLARINA İLGİ BÜYÜKTÜ

 
Saat 17.00’de Oturum başkanı Mustafa Yaylalı’nın yönettiği “Trabzon’da yerel Yönetim” konulu panel çok ilgi çekti. Bu oturuma Trabzon’un eski Belediye başkanlarından Hasan Melek, Orhan Karakullukçu, Asım Aykan, Niyazi Sürmen ve şimdiki Belediye başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu katıldı. Programda olmasına rağmen mazeretleri nedeniyle eski belediye başkanlarından Atay Aktuğ ve Volkan Canalioğlu katılmadı.

 
İki turda belediye başkanları dönemlerine ait çok önemli ve tarihi bilgiler verdiler.





 
Elden geldiğince Trabzon Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen ve Dr. Rüştü Araz, Sendikacı Haydar Karsan, Gazeteci A. Şefik Mollamehmetoğlu, Gazeteci Osman Çavuşoğlu, Yazar Refik karaağaçlı, Araştırmacı yazar Mustafa Yazıcı panelleri izlemeye çalışanlar arasındaydı.










 
Çok büyük gayretlerle hazırlandığı anlaşılan Sempozyumda organizyon kusursuzdu. Bu sempozyum; konuları, panelistleri, Trabzon'un ve Ülkenin sorunlarına objektif bakış ve çözüm önerileriyle çok uzun yıllar konuşulacaktır.

Organize edenleri şimdiden tebrik etmek herkes için vicdani bir borçtur.

TRABZON HABER AJANSI - 08 Eylül 2011 Perşembe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder