Trabzon'a ayin için gelen Hıristiyanlığın Ortodoks mezhebine mensup ziyaretçiler, otobüs ve minibüslerle sabah saatlerinde Sümela Açık Kaya Müzesi(Meryemana Manastırı)'ne giderken, Trabzon Valiliği tarafından kendilerine verilen kartlarla manastırın içerisine alındılar.
Manastıra gelen ziyaretçiler, girişte mum yakarak dua okudular. Yaklaşık 500 kişi Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönetiminde saat 10.15'de başlayan ayine katılırken, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de katıldı.
Manastıra gelen ziyaretçiler, girişte mum yakarak dua okudular. Yaklaşık 500 kişi Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönetiminde saat 10.15'de başlayan ayine katılırken, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de katıldı.
Manastıra giremeyen ziyaretçilerin ayini izleyebilmesi için ise geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine dev ekran kuruldu.
Sümela Manastırı'nda gerçekleştirilen ayin, saat 12.35'te sona erdi.
88 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl müze ve ören yerlerinde ayin yapılmasına yasalarda engel olmasına rağmen verilen idari izinle tarihi manastırda bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ayini yönetmek üzere gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos ve beraberindeki Ortodoks din adamları katıldı.
İlahilerin okunmasıyla başlayan ayinde Bartholomeos, çeşitli dualar etti. Bartholomeos, dini ritüellerin yerine getirilmesinden sonra sunağa çıktı ve manastırdakileri kutsadı!
Bartholomeos, önce Yunanca sonra da Türkçe konuşma yaptı.
Bartholomeos, anlayış ve hassasiyetleri için başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve hükümet üyelerine şükranlarını sundu.
Kadınların en hayırlısı Hz. Meryem'in hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar için özel anlam ifade ettiğini belirten Bartholomeos;
''Al-i İmran Suresi’nde belirtildiği gibi Allah'ın seçtiği, tertemiz ve bütün kadınlardan üstün kıldığıdır, (Hz. Meyem)” dedi.
Bartholomeos, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz bu toprakları paylaşan Müslüman ve Hıristiyanlar ve yurt dışından gelen Ortodoks misafirlerimiz geçen sene de bu sene de Meryem Ana'nın yüksek huzurunda toplandık, memleketimizde ve dünyada daimi barışın, dayanışmanın ve hüsn-ü niyetin tesisi için dua ettik.''
Özlenilen barışın özellikle bu günlerde çok elzem olduğunu vurgulayan Bartholomeos,
''Norveç'teki trajik olayların şokunu üzerimizden atamadık ve uzun zaman atamayacağımız. Komşu ülkelerde kanın akması devam ediyor. Ülkemizde analar evlatları için ağıt yakıyor. Birkaç gün sonra New York'taki vahim olayların onuncu yıl dönümü vesilesiyle bütün dünya için çok acı hatıralar tazelenmiş olacak'' dedi.
Bartholomeos, sözlerini şöyle tamamladı:
''Hepimiz, gelecek nesiller için, insanlığın iyiliği için, ebediyet için, selamet için... Bu çağrı ancak bir kelime olabilir. Barış, barış, barış. Karşılıklı sevgi, karşılıklı saygı. Bunlar tek amacımız, tek duamız ve müşterek gayretimiz ve çabamız olmalı. Sözlerimize son verirken sayın Trabzon Valisini, sayın Maçka Belediyle Başkanını, Maçka halkını ve tüm burada hazır bulunanları muhabbetle selamlıyor, hayır dualar eyliyorum, Allah'ın inayeti ve bereketi bütün Karadenizlilerin üzerine olsun. Hayırlı Ramazanlar ve iyi bayramlar. Yüce Allah orucunuzu ve ibadetinizi yüksek katında kabul etsin.''
Öte yandan, ayine manastır içinde ve sosyal tesisler önündeki dev ekranda olmak üzere toplam bin 100 kişi katıldı.
Dini törenin ardından ayine katılanlara kemençe eşliğinde türkü söylendi.
Bu arada, ayin sırasında bayılan bir kadına, manastırın bir bölümünde sağlık ekiplerince müdahale edildi.
Bu arada, ayini sosyal tesisler önündeki dev ekrandan izleyen çok sayıda ziyaretçi, mumlar yaktı. Yaktığı mumları bir ağaç kovuğuna yerleştiren Yunanlı turist, mumların ağaca zarar verebileceği gerekçesiyle orman muhafaza memurunca uyarıldı.
Olayları ibretle ve hayretle izleyen Müslüman halk, ayine izin veren yetkililerin Ayasofya Müzesi(Camii)’nde ne zaman ibadet izni verecekleri merak konusu oldu. Benzer izin verilerek Müslümanlara da aynı hoşgörü gösterilecek mi?
Y.Kaynak: Medyatrabzon-15 Ağustos 2011
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder