11 Ocak 2011 Salı

DİZİYE TEPKİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR



ÖZEL bir televizyon kanalında yayınlanan ve Cihan padişahı Kanuni Sultan Süleymanı aşağıladığına inanılan MUHTEŞEM YÜZYIL isimli diziye tepkiler yağmaya devam ediyor. TÜMSİAD ve Trabzon Belediyesi Gençlik Meclisi ile Trabzonspor taraftarları dün diziyi protesto etti.



Özel bir televizyon kanalında geçtiğimiz hafta yayınlanmaya başlayan MUHTEŞEM YÜZYIL isimli dizide Kanuni Sultan Süleyman’ın yansıtılış şeklinde tepkiler yağmaya devam ediyor.


TÜMSİAD Trabzon Şubesi Medya İletişim Komisyon Başkanı Yaşar Bankoğlu, yaptığı açıklamada,

"Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesel ve küresel bir güç olarak ortaya çıktığı bir dönemde, gerek içeride gerekse dışarıda ecdadımızın tarihine karşı büyük bir merak uyandığı memnuniyetle görülmektedir. Tarihimize karşı artarak devam eden bu ilgi, Türkiye’nin kendi tarihini yeniden ve doğru bir şekilde okuması ve gelecek hakkında vizyon oluşturabilmesi bakımından önemlidir. Aksi takdirde Osmanlı Tarihi’ne karşı gösterilen alakayı, maddi çıkar ve reyting uğruna "harem hayatı" gibi, dikkat çekici, fakat aslında tarihte belirleyici bir rolü olmayan mahrem konuları ön plana çıkarıp izleyiciye gereksiz ve abartılı bilgiler vererek kamuoyunu yanlış yönlendirmeye kimsenin hakkı yoktur" dedi.


Bankoğlu,

"Osmanlı’nın "MUHTEŞEM YÜZYILI" dizide ön plana çıkarılan harem hayatının bir ürünü veya sonucu olmayıp, üç kıtaya hükmetmesini sağlayan askeri, siyasi ve ekonomik üstünlüğünün neticesidir. Söz konusu dizinin senaristleri, yukarıda belirtilen çerçevede meseleye yaklaştıkları takdirde, daha makul ve mantıklı hareket etmiş olacaklardır kanaatindeyiz.”


HAS Parti Trabzon Gençlik Kolları Başkanı Hasan Öztorun da, bu tür dizilerin, ülkenin milli manevi değerlere, aile yapısına, açıkça savaş açan görsel öğelerle süslendiğini üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Öztorun,

"HAS Parti olarak, özgürlüklerin sınırsız savunucuyuz. Ancak, milli ve manevi değerlerimizin ayaklar altına alınmasını bir özgürlük olarak görmüyoruz. Adı geçen dizi tarihi gerçeklikten yoksun sahnelerle doludur. Tarihi gerçekliliği olmayan bu sahnelerle Osmanlının en görkemli hükümdarlarından biri olan aynı zamanda İslam ümmetinin halifesi Kanuni Sultan Süleyman’ın küçük düşürülmesini nefretle kınıyoruz. Bu konuyla ilgi olarak RTÜK ve ilgili Anayasal Kurumlarımızı göreve çağırıyoruz" dedi.



GENÇLİK MECLİSİ DE TEPKİLİ


Atatürk Alanı'nda toplanan ve çoğunluğunu Trabzon Belediyesi Gençlik Meclisi üyeleri ile Trabzonspor taraftar gruplarının oluşturduğu 100 kişilik grup, ellerindeki döviz ve pankartlar ile slogan atarak söz konusu diziyi protesto etti.



Grup adına basın açıklamasını okuyan Trabzon Belediyesi Gençlik Meclisi Üyesi Salih Battalbaş, kurmaca metinlerle bir milletin ecdadı üzerinden reyting davası güdüldüğünü sürdü. Battalbaş,

''Sözlük anlamı eskiden saraylarda ve konaklarda kadınlara ayrılan bölüm olan harem, günümüzde hayâsızca batı oryantalizminin gölgesi altında, senaristlerin kirli fantezileriyle orta çağ Avrupa'sının benzeri olarak yansıtılmak isteniyor'' dedi.


Haremin padişaha sunulmak için barındırılan kadınlardan oluşan bir yer olmadığını ifade eden Battalbaş, şöyle devam etti:

''Şanlı tarihimizin her sayfası bir destan yazdıracak nitelikteyken neden harem? Yoksa çalıntı senaryolarınıza yeni kılıflar mı arıyorsunuz? Bu pişkinliğe, bu ahlaksızlığa, bu toplumsal hafızanın yok sayılmasına artık dur diyoruz. Bunu yayınlayan Show TV'yi şiddetle lanetliyoruz. Bu zamana kadar görevini aksatan RTÜK'ün tarihimize açıkça hakaret eden, iftira atan bu dizi karşısında şu ana kadar içinde bulunduğu derin sessizlik halinden bir an evvel sıyrılmasını istiyoruz.''


Diziye yönelik çeşitli sloganlar atan grup, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.



www.gunebakis.com.tr - 09.01.2011

FOTOĞRAFLAR: Muhammet YAVRUOĞLU
Not: Fotoğraflar; "2010 Kanuni'yi Anma Etkinlikleri"ne Aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder