Trabzon Ortahisar Fatih Büyük Camii’nde 250 yıllık halı çalındı...
TRABZON'DA YİNE CAMİİ TEBERRUKATI HIRSIZLIĞI
Trabzon’un Ortahisar Mahallesi Mimar Sinan Caddesi üzerinde bulunan Ortahisar Fatih Büyük Camii’nde gece 01.05 sıralarında meydana geldi. Camiye giren hırsız ya da hırsızlar caminin ikinci katındaki kemerin altında yer alan el yapımı 21 metrekarelik bir halıyı çalıp olay yerinden uzaklaştı. Olay sonrası camide halının olmadığını fark eden cami imamı Aydın Murutoğlu, olayı en yakın polis karakoluna giderek, ihbar etti.
1461 yılında Fatih Sultan Mehmed'in Trabzon’u fetihten sonraki ilk cuma namazını kılarak, camiye çevirdiği Ortahisar Büyük Camii’nden çalındığı iddia edilen halının 250 yıllık bir tarihi olduğu belirtildi. Camide yaşanan hırsızlık olayı sonrası çevre esnafın dükkânlarının birinde güvenlik kamerasında olay saatinde iki aracın camiye yanaştığı ve kısa bir süre sonra cami önünden Meydan Mahallesi istikametine gittiği gözlemlendi.
Hırsızın yakalanması için polislerce çalışma başlatılırken, çevredeki bazı esnaf ve cami cemaati hırsızların halen daha neden yakalanamadıkları sorusunu hatırlatarak, hırsızların olay günü yatsı namazından sonra camide gizlenerek halıyı çaldıklarını ileri sürdü.
Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
“TRABZON’DA ‘İSLAMİ ESERLER MÜZESİ’ NEDEN YOK?”
Yıllardan beri Trabzon camilerinden teberrukat eşyaları çalınıyor. Özellikle de eski tarihi değerde antik eşyaların bulunması nedeniyle vakıf camiler tercih ediliyor. Emniyetçe şikâyetler alınıp takibat yapılıyor. Ancak, şimdiye kadar çalınan eşyalardan bulunan olmadı. Cami teberrukat eşyalarının sorumluluğu ortada… Vakıflar eşyalar bize ait ama sorumluluk Diyanet’te diyor. Diyanet teşkilatı da bana ait olmayan eşyanın sorumluluğu bize neden yükleniyor diyor.
Vakıflar İdaresi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nca oluşturulan bir komisyon marifetiyle teberrukat eşyalarının envanteri çıkarılmış. Kayıtları fotoğraflarıyla birlikte tutanaklara bağlanmış. Ancak özellikle halılar, devamlı yenileniyor. Eski tarihi halılara bir daha ihtiyaç duyulmuyor. Bunlar tarihi olduğu için cami mahzenlerinde, ya da rutubetli yerlerde muhafaza edilmeye çalışılıyor, ya da ihtiyacı olan camilere izin alınarak, tutanakla veriliyor. Yıllardır Trabzon’da bir İslami eserler Müzesi açılmasına öçalışılmış, ancak bir türlü başarılamadı. Trabzon Ortahisar Saraçzade Mescidi (Ki, yılda bir kez o da Ramazan ayında Hatim’le Teravih Namazı kılınması için kullanılıyor) ya da Trabzon terziler sokağındaki Taşhan bunun için çok uygun. Trabzon Valisi Alaaddin Yüksel zamanında bir atılım yapıldı ise de sonraki valiler zamanında konuya ilgi gösterilmedi.
Trabzon’un tarihi değerleri bir bir çalınıyor. Şimdiye kadar neler çalınmadı ki… Halılar, mumluklar, el yazması harika Kur’anı Kerimler, Sakal-ı Şerifler, el yazması tarihi kitaplar, vs, vs.… Çalınan eserler, bir daha kolay kolay bulunamıyor. Hırsızlar yetki boşluğundan yaralanarak, tarihimizi çalıyorlar, dış ülkelere kaçırıyorlar. Cami teberrukat eşyalarının muhafazalı bir binada toplanması ve Turistlerin ziyaretlerine açılması amacıyla ‘TRABZON İSLAMİ ESERLER MÜZESİ’ kurulması için Sayın Valimiz Dr. Recep Kızılcık’a çağrıda bulunuyoruz.
(Y.Kaynak: www.haber61.net - 10 Ocak 2011)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder