11 Ocak 2011 Salı

Muhteşem Rezalet’e..! TEPKİ..


Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı ve Başkanlık Divanı üyeleri, Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatını ve tarihi gerçekleri çarpıtan ‘Muhteşem Yüzyıl’ adlı TV dizisine, Kanuni Anıtı önünde ‘Muhteşem Rezalet’ denilerek, tepki koydu.



Meclis üyeleri anıta Kanuni’nin hak ve adaletini temsil eden beyaz karanfiller koydu, dizi senaristlerini “ŞOVMEN” kafalı ilan etti. Meclis Başkan Revi, Kanuni’nin Trabzon’daki hayatını konu alacak belgesele her türlü desteği vereceklerini de açıkladı.


Bir TV kanalında yayınlanmakta olan Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatını anlatan, ancak gerçekleri çarpıtan diziye, Trabzon’da tepkiler artarak, devam ediyor.


Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı ve Başkanlık Divanı üyeleri bütün meclis adına tepkilerini koyarken, diziyi “Muhteşem Rezalet” olarak nitelendirdi. Ellerinde beyaz karanfillerle Trabzon Ganita Sahilindeki Kanuni anıtı önüne giden üyeler, burada sert bir açıklamada bulundu. Yazılı kınama bildirisini ise Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi okudu.


Revi’nin yanı sıra Başkan Vekili Dursun Yüksel, Ak Parti Grup Başkanı Uğur Aydın, Salih Yavuz, Halim Kaya ve Ekrem Duman’ın katıldığı protesto gösterisinde, meclis üyeleri Kanuni’nin hak ve adaletini temsil ettiği beyaz karanfilleri de anıta koydu.



Başkan Revi, İl Genel Meclisi olarak, Kanuni’nin Trabzon’daki hayatını anlatan bir belgesele gerekli maddi ve manevi desteği vereceklerini belirterek şunları söyledi;


“Bu senaryoyu yazanlar sömürgeci ve şovmen zihniyetli adamlardan başkası değil. Çalakalem, sadece reytinge yönelik olarak hazırlanan dizi, bu haliyle bütün milletin vicdanını rahatsız etmektedir.


Ecdadımızın ve mirasının doğru anlaşılmaya başlandığı, toplumun kendi öz tarihiyle barışmaya başladığı bir dönemde, tarihe adını altın harflerle yazdıran Kanuni Sultan Süleyman’ı tarih kitaplarından okuyup öğrendiğimizden, Türk halkının tanıdığından alakasız bir şekilde yansıtılıyor.


Kişiliğiyle ulu olan bir insanın, harem fantezisi düşkünü bir şahsiyet olarak ön plana çıkarılması büyük talihsizliktir.


Temel amaç reyting ve kar elde etmektir. Ucuz yazarlıkla, araştırma ve derinlik olmadan, konu hakkında uzmanların bilgisine başvurmadan hazırlanan diziler ancak kafa yarar, göz çıkarır.
Bu muhteşem sultanın büyüdüğü şehir, Trabzon’dan sesleniyoruz.. Bilinsin ki, ne ecdadımızı sizin bu çarpık zihniyetinize alet ettireceğiz ne de tarihimizin çarpıtılması ile ilgili senaryolara geçit vereceğiz.


Özgürlük, demokrasi, hür düşünce, fikir hürriyeti gibi olmazsa olmaz kurallar, ecdadımıza dönük bir saldırı aracı olarak kullanılırsa bu ulvi anlamlarını da yitirirler.


Hiçbir ülke, hiçbir şekilde tarihi şahsiyetlerini böyle küçük düşürücü ne film yapmıştır, ne de dizi çekmiştir.


Toplum olarak göstereceğimiz tepkiler, tarihin gerçek manada kitlelere ulaştırılmasında da önemli bir vesile olacak, bundan sonra benzer film ve dizi yapmayı planlayanları da kendine çeki düzen verecektir.


Kamuoyuna duyurulur.”




HABER ve FOTOĞRAF: Erdoğan TAFLAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder