30 Ağustos 2019 Cuma

YENİ 'HİCRİ 1441 YILI'NIZ KUTLU OLSUN

Hicri takvimin ilk ayı olarak kabul edilen Muharrem ayının ilk günü yarın (31 Ağustos 2019 günü) başlalıyor. Hazreti Ali'nin (R.A.) teklifiyle Hicret'in başlangıcı, Hicri Takvim'in de başlangıcı olarak kabul edilmiştir.


HİCRİ 1441 YILI YARIN BAŞLIYOR

Bu yıl Muharrem ayı 31 Ağustos 2019 Cumartesi günü başlayacak. Bu gün aynı zamanda Hicri takvime göre 1440 yılının sona erdiği ve 1441. yılın başladığı gün oldu.

İslam'ın İkinci Halifesi Hazreti Ömer (R.A.) döneminde meydana gelen bazı olayların sabit bir takvim başlangıcı ihtiyacını ortaya çıkarmış ve Hazreti Ömer (R.A.), sahabenin ileri gelenleriyle konuyu istişare etmiş ve Hazreti Ali'nin teklifiyle Hazreti Peygamber'in Mekke'den Medine'ye hicreti, takvimin başlangıcı olarak kararlaştırılmıştı. Takvimin ilk ayı olarak da 'muharrem' kabul edildi. Hicretin 17'nci (Miladi 638) yılında kabul edilen ve hicret ile başlayan bu takvim, 'Hicri Takvim' olarak anılmaktadır.

Müslümanlar Oruç (Ramazan ayında), Hac (Zilhicce ayında), Zekât ve benzeri ibadetlerini eda ederken, Hicri Takvimi dikkate alınmaktadır. Özellikle belli dönemlerde ve zaman dilimlerinde yapılabilecek ibadetlerin büyük kısmı Hicri Kameri aylarla bağlantılıdır. Örneğin; Müslümanlara senede bir defa ve bir ay farz olan Ramazan-ı Şerif Orucu, kameri aylardan olan Ramazan ayındadır.

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.), Muharrem ayında nafile oruç tutmayı tavsiye ettiği eyyam-ı bıyd (her ayın 13, 14 ve 15'inci günleri) de kameri takvime göredir. Muharrem ayının 10. Günü de Aşure Günü olarak kullanılagelmektedir.


AŞURE GÜNÜ ve MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Her yıl Muharrem ayının onuncu günü idrak edilen Aşure günü ise bu yıl Miladi 9 Eylül 2019 (10 Muharrem 1441) Pazartesi günü idrak edilecek.

Yılın son dini günü olan Mevlid Kandili ise 8 Kasım 2019 Cuma gününe denk gelmektedir.

30.08.2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder