29 Eylül 2019 Pazar

"KUDUZ'DAN KORUNMANIN EN ETKİLİ YOLU BİLİNÇLİ OLMAKTIR!"

TRABZON – Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, 'Dünya Kuduz Günü' dolayısıyla bir açıklama yayınladı.

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü: "Ülkemizde kuduzla ilgili aşı ve serum uygulamaları dâhil, her türlü sağlık hizmetlerinin ÜCRETSİZ yapıldığı ve kuduz aşısının hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır. Kuduzdan Korunmanın En Etkili Yolu Bilinçli Olmaktır!"


TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN "28 EYLÜL DÜNYA KUDUZ GÜNÜ" DOLAYSIYLA YAPILAN AÇIKLAMA:

"Bilindiği gibi, kuduz insanlık tarihindeki en eski ve en ölümcül hastalıktır. Kuduz hastalığının öneminin anlaşılması ve hastalığa ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla DSÖ 28 Eylül'ü ‘Dünya Kuduz Günü’ olarak ilan etmiştir.

Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olup çakal, kurt ve tilki gibi doğadaki vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür.

Kırsal alanda yaban hayvanlarında kuduz vakalarının görüldüğü bilinmektedir. Köpeklerin yaban hayatı ile temas halinde olduğu unutulmamalıdır.

Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyası ile bulaşabilir.

 KUDUZA YAKALANMIŞ HAYVAN NE GİBİ BELİRTİLER GÖSTERİR?

-Kuduza yakalanmış evcil bir hayvanda bazı huy değişiklikleri görülür.
-Sinirli ve saldırgan olurlar.

-Dikkatlerini çeken her şeye karşı ısırma ve saldırma isteği gösterirler.

-Sudan korkarlar ve ağızlarından aşırı miktarda salya aktığı görülür.

-Vahşi hayvanlar, insanlara olan korkusunu yitirir ve evcil hayvan gibi insanlara yaklaşabilirler.

-Genelde gece ortaya çıkan vahşi hayvanlar, gündüz de ortalıkta görülebilir ve dikkatini çeken her cisme saldırır.

-Hastalığın ileri safhalarında felç gelişir ve hayvanlar komaya girerek ölürler.

İNSANLARDA KUDUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Ateş, karın ağrısı, gastrointestinal huzursuzluk.

-Isırılan yerde uyuşma, his kaybı, karıncalanma ve yanma hissi.

-Işık, ses, gürültü gibi dış uyaranlarla gelişen sinirlilik, korku ve telaş hali.

-Değişiklik gösteren bilinç düzeyi.

-Suya ve hava akımlarına karşı korku duyma.

-Tükürük miktarında artma ve yutma güçlüğü.

Hastalığın belirtileri görüldükten sonra ölüm kaçınılmazdır. Kuduz hastalığına ilişkin belirtiler görülmeye başladığında, kuduz; hem insanlar, hem de hayvanlar için ölümcüldür. Erişkinlere göre hayvanlarla daha fazla yakın temasta bulunmaları ve ısırılma, tırmalanma gibi durumlarda ailelerine haber vermemeleri sebebiyle çocuklarda kuduz riski daha fazladır.

Kuduz önlenebilir bir hastalıktır. Hastalığın önlenmesinde hayvanların rutin olarak aşılanması çok önemlidir. Bu nedenle hayvanlarımızı aşılatarak kendimizi, evcil hayvanlarımızı ve içinde yaşadığımız toplumu korumalıyız.

Eğer ısırılırsanız, ısırık yarasını vakit kaybetmeden bol sabunlu su ile yıkayınız ve derhal bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Aşılarınızı zamanında aksatmadan uygulatınız. 

Ülkemizde kuduzla ilgili aşı ve serum uygulamaları dâhil, her türlü sağlık hizmetlerinin ÜCRETSİZ yapıldığı ve kuduz aşısının hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır. Kuduzdan Korunmanın En Etkili Yolu Bilinçli Olmaktır!"

29.09.2019


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder