27 Mart 2011 Pazar

SAATLERİNİZİ İLERİ ALMAYI UNUTMAYINIZ !

YGS nedeniyle geciken Yaz saati uygulaması, yarın (28 Mart 2011 Pazartesi) tüm yurtta saatlerin gece saat 03.00’de bir saat ileri alınmasıyla başlayacak.


Saatinizi yarın sabaha karşı, bir (1) saat ileri almayı unutmayınız!


Kış saati uygulamasına 31 Ekim 2010 tarihinde geçilmiş ve saat 04.00’te saatler; bir saat geri alınmıştı.


Ülkemizde gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı da 10 Mart tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştı.


Buna göre; enerji tasarrufu yapılması, Avrupa ülkeleriyle saat birliğinin sağlanması, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin azaltılması amacıyla, 28 Mart Pazartesi günü gecesi, sabaha karşı tüm yurtta saatler, 03.00’ten itibaren saatler bir saat ileriye alınarak, saatler saat 04.00’e ayarlanacak.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulan öneri ile ileri saat uygulamasına her yıl Mart ve Ekim aylarının son pazar günü (cumartesi gününü pazar gününe bağlayan gece) başlanıyordu. Bu yıl Mart’ın son pazar günü aynı zamanda Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) yapılması nedeniyle öğrencilerin bu durumdan etkilenebileceği gündeme gelince Bakanlar Kurulu, ileri saat uygulamasını bir gün sonraya aldı.


Yaz saati uygulamasıyla, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınarak, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amaçlanıyor.


Ayrıca, yaz saati uygulamasıyla, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor. 697 sayılı Kanunun 3097 sayılı Kanunla değişik 2. Maddesi; "Greenwich'e göre 30. derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınıyor. Ayrıca başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmek ve bir saati aşmamak şartıyla yaz saati uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir" hükmü gereğince, yaz saati uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihleri Bakanlar Kurulu'nca belirleniyor.


Yaz saati uygulaması sayesinde, yılda, "orta ölçekli" bir hidroelektrik santralinin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlanıyor. Yaz saati uygulamasıyla yapılan hesaplara göre, yıllık 500-600 milyon kilovat saat (KWh) tasarruf sağlanıyor.


HABER: Muhammet YAVRUOĞLU–THA - 27.03.2011 Pazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder