8 Mart 2019 Cuma

4-10 MART 'TUZA DİKKAT' HAFTASI

TRABZON - Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü: " Müdürlük olarak, aşırı tuz tüketiminin sağlığa zararları konusunda bilinç oluşturmak amacıyla, Mart ayı boyunca, ilçelerimizde stant çalışmaları, okul ve halk eğitimleri yapılacaktır. Etkinliklerimize tüm halkımız davetlidir."

TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YAPILAN AÇIKLAMA:

"Aşırı tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle aşırı tuz tüketiminin neden olduğu hipertansiyon, dünya genelinde önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde önemli risk faktörüdür. Yüksek kan basıncı, ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu bilinmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önermektedir. Tuz tüketiminin 5 gramın altına alınması inme riskinin %23 ve genel olarak kardiyovasküler hastalıkların %17 azaltılmasını sağlamaktadır. Diyetteki tuz miktarının günde 1 gram azaltılması felçleri %5, kalp krizlerini %3; günde 9 gram azaltılması ise felçleri %34, kalp krizlerini %24 azaltacaktır.

Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu:

1. Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın, ağız tadınız zamanla az tuza alışacaktır.
2. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu ve maydanoz gibi bitkiler, limon ve sarımsak gibi besinler kullanın.
3. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın.
4. Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin.
5. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin, daha fazla taze sebze ve meyve tüketin.

Her yıl olduğu gibi bu yılda '4-10 Mart Tuza Dikkat Haftası' dünya genelinde aşırı tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması ve aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla 'Tuza Dikkat Haftası' olarak kutlanmaktadır.

İl Sağlık Müdürlüğü olarak, aşırı tuz tüketiminin sağlığa zararları konusunda bilinç oluşturmak amacıyla, Mart ayı boyunca, ilçelerimizde stant çalışmaları, okul ve halk eğitimleri yapılacaktır. Etkinliklerimize tüm halkımız davetlidir."

08.03.2019