7 Mart 2019 Perşembe

"COĞRAFİ ÜRÜNLERDE KOOPERATİF STRATEJİSİ PANELİ" DÜZENLENDİ

TRABZON - Trabzon Ticaret Borsası ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın işbirliğinde düzenlenen "Doğu Karadeniz Coğrafi Ürünlerde Kooperatifçilik Stratejisi Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı" Trabzon Ticaret Borsası'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Ergan, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Trabzon Üniversitesi Rektörü Emin Aşıkkutlu ve il protokolü katıldı.

Coğrafi işaretlerin, temel olarak bir yöresel ürünün adını ifade ettiğini söyleyen Vali İsmail Ustaoğlu:

"Bu anlamda coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir.

Son dönemlerde ülkelerin ekonomilerine çok fazla katkı yapan turizm sektörü, kültürel ve geleneksel değerlerin tanıtımına yönelmeye başlamıştır. Bu bağlamda, turizm sektörü açısından hem dünyada hem ülkemizde hem de Trabzon yöremizde önem kazanan mahalli değerler arasındaki karmaşayı önlemek adına hazırlanan kanun ile turistik değer taşıyan ve kendi yörelerine ekonomik anlamda katkı sağlayan ürünlere 'Coğrafi İşaretleme' yapılmaya başlanmıştır.

Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yöre adına duydukları güven nedeniyle, diğer yerlerde üretilenlere tercih edebilirler. Bu nedenle bir ürün için belirli bir kalite ve aitlik işareti haline gelmiş yer adlarının coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı olarak koruma altına alınmasında o yöre halkının menfaatlerinin korunması açısından büyük bir fayda olduğu aşikârdır. Coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları ayrıca, ürüne pazarlama gücü katar ve ürünün gerçek üreticilerini koruyan kolektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık eder ve yöre ekonomisine katkı sağlar" dedi. 

Coğrafi işaretlerin ve geleneksel ürün adlarının kültürün korunması açısından da yüksek önemli olduğunu vurgulayan Vali Ustaoğlu:

"Bölgelere özgü üretimleri tescil yoluyla korumayı ve yok olmalarını önlemeyi amaçlar. Bir örnekle Trabzon’umuza özgü Sürmene bıçağının bu yöreye ait olduğu tescillenmiştir. Bu ürünün başka bölgeler hatta ülkeler tarafından sahiplenilmesi artık söz konusu değildir. Bu değerimiz, ilimizin kültürel dokusunu oluşturan önemli bir yapıtaşı haline gelmiştir ve kültürel aktarımla nesilden nesle sirayet ederek baki kalacaktır.

Söz konusu coğrafi değerler, tanınmışlıklarını ve kalitelerini bulundukları coğrafyanın kendine özgü doğal koşullarından veya beşeri faktörlere ilişkin, bilgi, beceri, deneyim ve geleneklerinden almaktadırlar. Bu minvalde hali hazırda Trabzon’umuza ait tescillenmiş sekiz adet coğrafi işaret mevcuttur. Umuyoruz ki zamanla bu sayı daha da artacaktır" şeklinde konuştu.

Trabzon olarak uzun vadede 61 coğrafi işaretimizin olmasını hedeflediklerini söyleyen Vali Ustaoğlu:

"Altmış bir coğrafi işaret, daha çok tanınmışlık, yerli yabancı daha çok misafir ve ekonomik kalkınmışlık anlamlarına gelmektedir. Bu bağlamda gerekli planlamalarımızı ve çalışmalarımızı süratle yürütüyoruz" dedi.

Çalışmaların sonuç vermesinde emeği geçen il genelindeki üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarına, esnaflara ve vatandaşa teşekkür eden Vali İsmail Ustaoğlu:

"Hep birlikte ortak akıl ve enerji oluşturarak Trabzon'umuzun itibarına yakışır çalışmalar yapacağımıza yürekten inanıyor, tüm paydaşlara teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan:

"Ülkeler teknolojik ürünlerin yanında coğrafi işaretli ürünleri de kalkınma aracı olarak kullanıyor. Coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısını artırarak ülkemizin kalkınmasına katkı vereceğimize inanıyorum" dedi.

DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman da:

"Bölgemizde 25, ilimizde de 8 tane coğrafi işaretli ürünümüz var. Bu ürünleri uluslararası marka haline nasıl getireceğimizin gayreti içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Ergan ise:

"Bu toplantının Trabzon'da coğrafi ürünlerin sayısının artmasına ve bu alanda farkındalık oluşturacağına inanıyorum" dedi.

Toplantı sonunda Sürmene bıçağı ve Hamsiköy sütlacı üreticilerine tescil belgeleri verildi.

3 bölüm halinde gerçekleştirilen toplantıda, "Mevzuat, üretim, pazarlama, işbirliği" konuları işlenerek, görüş ve öneriler alınacaktır.

07.03.2019