23 Ağustos 2010 Pazartesi

Bakan Günay: “Pontus, bir Rum Devleti değildir”

Bakan Günay: “15 Ağustos, tüm Ortodoks dünyasında Meryem Ana Günü olarak kutlanır, anılır. Bu anma sadece Sümela'da değil başka yerlerde de yapılıyor, sorun yok” diyor. Ama gerçekleri ters düz edenler ise Bakan Bey gibi düşünmüyor.

“Bu ayin, yılda bir kez olacak. Gelecek yıl Sümela'da yine olur” diye konuşan Bakan Ertuğrul Günay, Sümela Manastırı(Müzesi)'nda ayin yapılmasına tepki gösteren kesimlerin, “Ayasofya da bir günlüğüne ibadete açılsın” diyerek, tavır koymaları konusunda ise, “O konulara muhatap değilim” yanıtını vermesi çok manidar bulundu.

Bu açıklamalara karşı ise halk: Dış dünya Hıristiyanlarına inançlarını yaşamada istedikleri kadar özgürlük, ülke içindeki Müslümanlara ise sınırlı özgürlük verilmek istenmesi kabul edilemez. Ne hikmetse Devlet, Pontus hayalcilerine çok toleranslı davranıyor, bunu anlamak mümkün değil” diyorlar.

Trabzon'da bulunan tarihi Sümela Manastırı(MÜZESİ)'nda yapılan ve binlerce Ortodoks'u bir araya getiren ayinle ilgili eleştirilere Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan tepki geldi.

“Ayin için Pontus Rum Devleti'nin yıkılış yıldönümü seçildi” yönündeki bazı çevrelerce ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını savunan Günay, “Pontuslar da Anadolu kökenli bir halktır. Ayinin de bununla alakası yoktur” dedi.

Kültür ve Turuzm Bakanı Ertuğrul Günay, ayine yönelik eleştiriler konusunda AKŞAM'ın sorusunu yanıtladı.

Tüm dünyada 15 Ağustos'un 'Meryem Ana Günü' olarak anıldığını vurgulayan Bakan Günay, şunları söyledi:

“Ortodoks dünyasında 15 Ağustos Meryem Ana Günü olarak kutlanıyor, anılıyor. Bu anma etkinliği, sadece Sümela'da değil başka yerlerde de yapılıyor. Meryem Ana, dünyanın bütün Ortodoks kiliselerinde anılır.

Bunda, herhangi bir siyasi bağlantı ya da başka bir bağlantı kurmak son derece yanlıştır. Kaldı ki Pontus, bir Rum devleti değildir. Pontus’lar, Anadolu kökenli bir halktır. Bunlar, sonraki dönemde ortaya çıkmış tartışmalardır ve ayinle de hiçbir alakası yok.”

O KONULARA MUHATAP DEĞİLİM

Bakan Günay, Sümela'daki ayinin ülkemize, bölgemize ve insanlığa faydalı sonuçlar getireceğini belirterek,
“Bu ayin, yılda bir kez olacak. Gelecek yıl Sümela'da yine olur” diye konuştu.

Ertuğrul Günay, Sümela Manastırı(Müzesi)'nda ayin yapılmasına tepki gösteren kesimlerin,
“Ayasofya da bir günlüğüne ibadete açılsın” diyerek tavır koymaları konusunda ise, “O konulara muhatap değilim” yanıtını verdi.

PASKALYA VE NOEL TALEBİ

Tarih Sümela Manastırı(Müzesi)'nda 15 Ağustos'ta düzenlenen ayinin yansımaları, hedefleri büyüttü.

Bartolomous'un “Bu ayinin bu kadar başarılı şekilde gerçekleşmesinde en büyük gayret onun, çok teşekkür ederim” diye övgüyle bahsettiği Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, “Paskalya ve Noel bayramlarında da ayine izin verilmesi halinde turizm patlaması yaşanacağını ve Maçka'da her alanda büyük gelişmeler yaşanacağını” söyledi.

Ayine katılanların bütün yiyecek ve içeceklerini yanlarında getirmesine ve bu nedenle esnafların büyük hayal kırıklığı yaşamasına rağmen Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç’in, Sümela Manastırı(Müzesi)'nın daha fazla turist ağırlayabileceğini, turizmin hem ilçe hem de il ekonomisine büyük katkı sağlayacağına söylemesi dikkat çekti. (Y. Kaynak: www.medyatrabzon.com - 21 Ağustos 2010)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder