2 Ağustos 2010 Pazartesi

Mazlumder: NATO ve ABD hesap vermeli

Afganistan savaşı'nın gizlenen belgelerinin ortaya çıktığını ifade eden Mazlum-der, "NATO ve ABD hesap vermelidir, Türk askeri Afganistan'dan çekilmelidir" dedi.



Perşembe 29.07.2010 – 00:29
Haber Merkezi / TİMETURK

Geçtiğimiz günlerde "wikileaks" adlı internet sitesi, Amerika'nın Afganistan'da yürüttüğü insanlık dışı savaşın gizli belgelerini dünya kamuoyuyla paylaştı. Savaşın 2003-2009 arası dönemde NATO güçlerinin gerçekleştirdiği savaş suçlarını kanıtlayan 90 binin üzerinde belgede işlenen sivil katliamlar, kurulan özel cinayet birlikleri ve Taliban'a karşı zafiyetlerin arttığına dair raporlar mevcut.


Bugüne kadar bu olayların saklanması da Obama yönetiminin hukuktan kaçtığının en büyük delilidir. Yaşanan sivil katliamları soruşturma yükümlülüğü olmasına rağmen Koalisyon güçlerinin bunları saklamayı tercih etmesi, yalnızca Taliban ve El Kaide'nin değil kendileri gibi olmayan bütün Afgan sivillerin hedef olduğunu gözler önüne sermektedir.

Belgelerde sivillerin hedef alındığı 144 vakadan bahsediliyor. Bu vakalarda 195 kişinin öldüğü 174 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Ancak bunlar sadece raporlanabilen vakalara ait rakamlar. Buna gündelik olaylarda yaşananlar da eklenince sivil ölümlerin ABD'nin iddia ettiği gibi yanlışlıktan ileri gelmediği katliamların çoğunun bilinçli ve sistematik bir biçimde gerçekleştirildiği ortaya çıkıyor.

Afganistan savaşı ile ilgili yayınlanan son belgelerin önemi işlenen insanlık suçlarının bizzat Amerikan askeri belgeleriyle kanıtlanıyor olmasıdır. Onun dışında bundan önce medyaya yansıyan haberler, insan hakları örgütleri ve aktivistlerinin faaliyet ve raporları, savaşın kirli boyutlarını zaten gözler önüne seriyordu. Bagram askeri üssü ve diğer hapishanelerde yapılan işkenceler, şüpheli ölümler, kötü muamele, haksız ve keyfi gözaltılar, kitlesel sivil katliamlar Afganistan'daki vahşeti kanıtlayan binlerce örnek arasındadır.

MAZLUMDER, ABD ve koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiği bu savaş suçlarını kınamakta, işlenen suçların sorumlularına dair hukuki bir karşılığın olmasını beklemekte; aksi durumun, meşruluğu git gide tartışılır hale gelen uluslararası hukukun ve küresel egemenlerin çifte standardını gözler önüne koyacağını belirtmektedir. MAZLUMDER ayrıca, Türk hükümetinin Afganistan'da görev yapan Türk askerlerini bu kirli savaştan çekmesini ve işlenen insanlık suçlarına ortak olmaması çağrısını da bir kez daha yinelemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder