6 Ağustos 2010 Cuma

Trabzon Ayasofya: Yetkililerden Vefa Bekliyor

1958-62 onarımı sırasında yerinden alınan Ayasofya Kule Minaresinin âleminin yerine takılması için yetkililerden vefa bekleniyor: Ayasofya Kule Minare’sinin Âlemi mutlaka yerine takılmalı…



Mülkiyeti Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı’na ait olan Ayasofya Müzesinin(Camiinin) 1958-1962 yılları arasındaki onarımı sırasında yerinden alınan Ayasofya Kule Minaresinin âleminin yerine takılması için yetkililerden vefa bekleniyor: Ayasofya Kule Minare’sinin Âlemi yerine mutlaka takılmalı.



Günümüzde müze olarak kullanılmakta olan Trabzon Ayasofya Müzesi, Trabzon Kommenos Krallarından 1.Manuel Komnenos zamanında (1238-1263) yılları arasında inşa edilmiştir. 1427 yılında ise Ayasofya’nın batı tarafına çan kulesi yapılmıştır.

Trabzon’un 1461 yılında fethinden sonra Osmanlı Türk İmparatorluğu Döneminde Ayasofya Kilisesi, Camiye dönüştürülmüş ve Ayasofya Çan Kulesine bir bölüm daha eklenerek, Can Kulesi, Ayasofya Camiinin Minaresi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kulenin üzerine bir bölüm daha eklenince kule minarenin tepesine ay yıldızlı âlem(hilal) takılmıştır.

Ayasofya Camii; I. ve II. Dünya Savaşı yıllarında bir süre olağanüstü hal nedeniyle hastane, depo ve benzinlik olarak kullanılmıştır. Olağanüstü durum geçince yeniden cami olarak kullanılmak üzere İslami cemaate teslim edilmiştir.

Ancak, 1958-1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İngiltere Edinburg Üniversitesi’nin işbirliği ile restore edilen Ayasofya Camii; Müze ve Eski Eserler Genel Müdürlüğünce işgal edilerek, 1964 yılından sonra müze olarak ziyarete açılmıştır. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı’na ait olan Ayasofya Camii, her nedense siyasi ve idari müdahaleler sonucu Vakıflar Genel Müdürlüğünce işgali engelleme girişimleri yetersiz kalmıştır.

Ayasofya Camiine müdahaleden sonra camideki bütün İslami unsurlar kaldırılmış ve sadece ve sadece bir ayet pano bırakılmış ve İslami özellikler taşıyan Selçuklu Dönemine ait anıtsal unsurlara dokunulmamış, geri kalan tüm camii özellikleri yok edilmiştir.

Aynı şekilde önce eski Çan Kulesi, fetihten sonra Kule Minare olarak kullanılan kulenin tepesindeki ay-yıldızlı tarihi âlem de onarım sırasında kaldırılmıştır. Bu tarihi âlemin yeni yapılan Yeni Fatih Camiinin minaresinin âlemi olarak kullanıldığı bazı kişilerce ifade edilmektedir.

Ancak, bu kule minarenin âleminin yerinden kaldırılması sürekli Trabzonluları rahatsız etmiş ve bir gün mutlaka yerine takılacağı gün ı beklenmiştir.

Şimdi Kültür Bakanlığınca Kule Minare (Ayasofya Camiinin minaresi) olarak kullanılan kule onarıma alınmıştır. Trabzon halkı, devlet yetkililerinin yabancı Hıristiyanlara gösterdikleri hoşgörüyü acaba yerli Müslümanlara gösterebilecek ve alemi yerine takabilecekler mi diye merak ediyor ve alemin yerine bir an önce takılarak, yıllar önce yapılan hatanın telafisi için gereğinin yapılmasını bekliyor.

Sayın Belediye Başkanımızın, Sayın Valimizin, Vakıflar Genel Müdürlüğünün Sayın Yetkililerinin, Sayın Vekillerimizin, Sayın Kültür Bakanımızın, Devlet Bakanımız Sayın Faruk Nafiz Özak’ın, Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanımızın vefa duygusu ile konuya duyarlık göstereceklerine inanıyoruz/inanmak istiyoruz.

AYASOFYA İLE İLGİLİ BAZI RESİMLER:









HABER ve FOTOĞRAFLAR: Muhammet YAVRUOĞLU

ESKİ FOTOĞRAFLAR: Arşivlerden alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder