23 Ağustos 2010 Pazartesi

“Sümela ayini yetmez" Diyen Bardakoğlu’na Tepki

“Sümela ayini yetmez" Diyen Bardakoğlu’na halktan büyük tepki var. Halk: “Bardakoğlu ne yapmak istiyor? Yoksa Ortodoks din adamlarının görevine de mi soyundu. Müslümanların ibadet yapamadıkları mekânlarla ilgili kendilerinin hiçbir görevi ve söyleyecek sözleri yok mudur?” diyorlar.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Sümela'daki ayinden sonra atılması gereken adımdan bahsederken: “Tarsus’taki Saint Paul Kilisesi’nin müze olmak yerine artık kilise olarak hizmet vermesini daha doğru buluyorum” dedi.

Sümela’daki ayinin dini özgürlükler açısından memnuniyet verici olduğunu söyleyen Prof. Bardakoğlu, müze yapılan Tarsus’taki Saint Paul Kilisesi’nin de yeniden kiliseye dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Trabzon Maçka Sümela Manastrı(Müzesi)’nda yapılan ayini büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken, sıranın müze yapılan Tarsus’taki Saint Paul Kilisesi’nin yeniden kiliseye dönüştürülmesinde olduğunu söyledi.

Bardakoğlu:

“Avrupa bir minareyi yasakladığı vakit fevkalade rahatsız oluyoruz. Aynı şekilde biz kendi coğrafyamızda farklı inanç mensuplarının özgürlüklerini korumalıyız. Dinleri sadece güvenlik penceresinden ele alırsak işin içinden çıkamayız” diye konuştu.

Hoparlörden ezan tartışmalarıyla ilgili olarak da “hoparlörler insan sesinin güzelliğinin katili” diyen Bardakoğlu, Milliyet’e özetle şunları söyledi:

“SIRA SAINT PAUL’DE: Sümela’da düzenlenen ayin dini özgürlükler açısından memnuniyet verici.

Tarsus’taki Saint Paul Kilisesi’nin müze olmak yerine artık kilise olarak hizmet vermesini daha doğru buluyorum. Hıristiyanların da bu yönde talepleri var. Batıda gittiğimiz her yerde Saint Paul Kilisesi’nin neden müze olduğunu izahta zorlanıyoruz.

Bir yer Hıristiyanlar açısından kutsalsa ve onlar orada ayin yapmak istiyorlarsa, bunu engellemenin hiçbir izahı olmaz.

Elbette Batı Trakya’daki, Avrupa’daki Müslümanların din özgürlüğünü de sonuna kadar savunmalıyız. Avrupa’da bugün 3 binden fazla cami var.

Avrupa bir minareyi yasakladığı vakit fevkalade rahatsız oluyoruz. Aynı şekilde biz kendi coğrafyamızda farklı inanç mensuplarının özgürlüklerini korumalıyız. Sümela, Akdamar, Saint Paul gibi, Hıristiyanların din özgürlüğü adına atılan adımları dinimiz ve tarihi geleneğimiz açısından son derece gerekli olduğunu düşünüyorum.

Bu asla bir kaygı konusu olmamalıdır”
dedi. (www.medyatrabzon.com - 23 Ağustos 2010)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder