19 Ağustos 2010 Perşembe

Kazakistan Kültür Kervanı Trabzon’dan Geçecek


Trabzon Valiliği'nden verilen bilgiye göre; “Büyük İpek Yolu-1000 Yıl Sonra” adlı Kazakistan Kültür Kervanı 23-24 Ağustos tarihlerinde Trabzon’dan geçecek.


Kazakistan’ın “Has Sanat Milli Kültürü Geliştirme Vakfı”nca tarihi İpek Yolu güzergâhında “Büyük İpek Yolu-1000 Yıl Sonra” adıyla kültürel bir faaliyet gerçekleştirilecek.

Faaliyeti gerçekleştirmek üzere yola çıkacak olan kervanın 23-29 Ağustos 2010 tarihleri arasında, Hopa-Trabzon-Ordu-Samsun-Sinop-İnebolu-Kastamonu-Karabük-Gerede-İzmit-istanbul-Edirne güzergâhını takip edecektir. (V.B.)


**

KAZAKİSTAN TÜRK CUMHURİYETİ


Yüzölçümü 2.724.900 Km2. yi bulan Kazakistan Türk Cumhuriyeti 16 Aralık 1991 tarihinde bağımsızlığına kavuşmuştur. Nüfusu: 17.000.000, Başkenti: Astana’dır. Para birimi TENGE’dir. Kurucusu ve Devlet Başkanı Nur Sultan NAZARBEYEV’dir. Resmi dili Kazak Türkçesi ve Rusçadır.

İdari olarak 20 ile, 218 ilçeye ayrılmıştır. Km2.ye 5.5 kişi düşmektedir. Çalışabilir nüfusun % 81'i istihdam edilmiştir.

Kazaklar, Orta Asya’nın en kalabalık Türk-Kazak milletidirler ve toplam nüfus 17.000.000. dur. Bu nüfusun % 48 Kazak % 34 Rus, % 6 Ukraynalı, % 4 Alman, % 8 de diğer uluslardır. Dünyanın bazı bölgelerinde kazak Türklerinin yaşadığı bilinmektedir. Etnik unsurların sayısı 84’ü bulmaktadır.

Kazak Türkleri tarih boyunca asimile edilmeye çalışmış, 1926-59 yılları arasındaki otuz üç yıllık süreçte en az beş milyon Kazak Türk’ü, Rus yönetimleri tarafından imha edilmiştir. Ancak Kazak Türk'ünün içindeki hürriyet ve Türklük ateşi hiçbir zaman söndürülememiştir.

Bugünkü Kazakistan aydınları, özellikle Türk-İslam Devleti kurarak TURAN Ülküsü’nü gerçekleştirme idealini taşımakta, Kazak Türk Gençleri de hilal ve ay-yıldız sembollerine büyük önem vermektedir.

Kazak Türkçesiyle Türkiye Türkçesinin Karşılaştırılması

Günler: Döysembi: Pazartesi, Seysembi: Salı, Sarşambı: Çarşamba, Beysembı: Perşembe, Cuma: Cuma, İsambı: Cumartesi ve Ceksembı: Pazar,
Mevsimler: Kökdem: İlkbahar, Gaz: Yaz, Küz: Sonbahar, Kıs: Kış olarak söylenmektedir.


HABER: Muhammet YAVRUOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder