Seminerin açılış konuşmasını İlesam Fırat Üniversitesi Temsilcisi Prof. Dr. Ahmet Buran yaptı ve sonrasında sözü Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’a bıraktı. Parmaksız, telif hakkının bir kutsal hak olduğunu belirterek, bu hakkın yerine getirilmediğinde kul hakkının çiğnenmiş olacağını söyledi.
Parmaksız, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte bugüne kadar 11 ilde üniversitelerde telif hakları bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla programlar düzenlediklerini belirtti. Korsanın hayatın her alanına girdiğine dikkati çeken Parmaksız, korsanla mücadele için önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı. İLESAM’ın 60 ilde korsanla mücadele konusunda İl Denetim Komisyonu üyesinin var olduğunu, korsan adlı virüsün bir an önce önünün kesilmesi gerektiğini ifade eden Parmaksız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Telif hakkı dediğimiz hak, kutsal bir haktır ve bir anlamda kul hakkıdır.
Korsandan kitap, CD veya her hangi bir şey aldığınız zaman kul hakkını yemiş olursunuz veya çiğnemiş olursunuz. Korsan herhangi bir şekilde yazarından ve yayınevinden izin almadan çoğaltılan, basılan ve yayınlanan her türlü eser için kullanılır.
Herhangi bir kopyalama merkezine veya fotokopi çeken bir yere gidip, ister üniversite olsun ister kopyalama merkezi olsun bir kitabın aynısını çektirdiğimiz zaman o da korsandır.
Korsan hayatımızın her alanında var olan bir şeydir. Bununla mücadele için herkesin elinden geleni yapması gerekir. Telif hakkı kavramı insanlarımız tarafından bilinmiyor.
Özellikle şair-yazar ve akademisyenlerin İlesam’a üye olmamasını bir türlü anlayamıyorum. Nasıl arabamızı ve evimizi kasko veya sigorta ettiriyorsak, eserlerimizi de İLESAM’a üye olarak sigorta edebiliriz. Eserlerimiz evimiz ya da arabamız kadar değersiz mi?”
İLESAM’ın 1986 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan ilk meslek birliği olduğunu anımsatan Parmaksız, ilim ve edebiyat alanında önemli çalışmalar yaparak Türkiye’ye bu hakkı anlatmakta kararlı olduklarını sözlerine ekledi.
Konferans; İlesam Fırat Üniversitesi Temsilcisi Prof. Dr. Ahmet Buran, Elazığ İlesam Temsilcisi Günerkan Aydoğmuş, İlesam üyeleri Mahir Gürbüz, Süreyya Kaya, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esma Şimşek, birçok akademisyen ve üniversite öğrencileri tarafından izlendi. Program sonunda Parmaksız, izleyicilerin sorularını cevapladı.
Konferanstan sonra Manas Yayınevi’nin sahibi Şener Bulut’un organize ettiği etkinlik içinde Elazığlı şair ve yazarlarla bir araya gelen Parmaksız; “Şiirin Olmazsa Olmazları” başlıklı 45 dakika süren bir konuşma yaptı ve dinleyenlerin hem telif hakları, hem de şiire dair sorularını cevapladı.
Program, Fırat TV tarafından kayda alındı. Konuşmasının sonunda, İLESAM olarak her platformda telif haklarının savunucusu olacaklarını ve korsanla mücadele edeceklerini bu konularla ilgili seminer ve konferansların devam edeceğini söyledi.
KAYNAK: İLESAM
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder