2 Şubat 2011 Çarşamba

TRABZON’DA; HAVA KİRLİĞİNDE ARTIŞ


Trabzon şehir merkezinde, soğuk havalarla birlikte hava kirliliğinin, belirli saatlerde hissedilir boyutlarda arttığı açıklandı.



Konuyla ilgili Trabzon Valiliği’nden kamuoyuna duyurulması için yapılan açıklamada,


“Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Hava Kalitesi İzleme İstasyonları verilerinden de anlaşıldığı üzere, hava kirliliği özellikle 18.00-21.00saatleri arası artış göstermektedir.


Hava kirliliğine İlimizin arazi yapısı sebebiyle inversiyona neden olmakta ve özellikle bacalardan çıkan duman, havadaki hareketsizlik sebebiyle şehrin üzerine çökmektedir. Isınma amaçlı tüketilen katı yakıtlardan kaynaklanan toz ve gaz emisyonuna ilaveten belirli saatlerde(işyeri ve okulların kapanış saatleri), taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazları kirliliğin artmasına neden olmaktadır.


Bu bakımdan; özellikle merkezi(kalorifer) ısıtma sistemi olan binalarda, Müdürlüğümüzden izin belgesi alınmış kömürlerin kullanılması, kazanların usulüne uygun olarak yakılması ve temizlenmesi, atmosfere verilecek toz ve gazların azalmasında önemli derecede etki etmektedir. Bu husus özellikle site/apt. yöneticilerinin sorumluluğunda olup, yöneticilerin aşağıda belirtilen hususlarda hassasiyet göstermeleri önem arz etmektedir:


1-Mutlaka kaliteli ve üzerinde firma adı, kalori ve diğer bilgiler yer alan, satış izin belgesi alınmış kömürlerin satın alınması ve kullanılması,


2-Kazan alev boruları temizliğinin periyodik (ihtiyaca göre en az haftada bir) yaptırılması,


3-Bacaların gerekli sıklıkta (yılda en az bir defa, tercihen İtfaiye Müdürlüğüne) temizlettirilmesi,


4-Kazanların mutlaka Ateşçi Kurslarına katılmış ve Ateşçi Belgesi almış ehil kişilerce usulüne uygun olarak yakılması, ateşçinin başka sitelerde çalışmasına izin verilmemesi,


5-Kazanlarda, kömür torbaları, çöp, yağ, plastik malzemeler, lastik parçaları, tekstil, kablo, tıbbi atık, boya ve boyalı maddeler, ev eşyaları, ıslak kâğıt gibi yakılması yasak olan ve yüksek miktarda kirlilik yapan ve alev boruları ve bacanın tıkanmasına yol açan maddelerin kesinlikle yakılmaması,


6-Yanma esnasında bacanın ve kazanların sürekli takip edilerek tamir ve bakımlarının yaptırılması,


7-21.10.2011 tarih ve 30 nolu Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile belirlenen " 16.00-18.00 saatleri arasında kazanların yakılması ve kazanlara kömür atılması yasaklanmıştır." hükmüne kesinlikle uyulması gerekmektedir.


Müdürlüğümüz ve Trabzon Belediyesi denetim elemanları tarafından yukarıda belirtilen hususlarla ilgili olarak denetimler yapılmaktadır. Denetimlerde kurallara uyulmaması durumunda Çevre Kanunu'nda öngörülen idari yaptırımlar (daire başına 425 TL idari para cezası, izinsiz yakıtların toplattırılması vb.) uygulanmaktadır.


Bu kapsamda, İlimizdeki tüm site/apt. yöneticilerinin konuyu ehemmiyetle takip etmesi, görevli elemanları denetleyerek, kazan ve baca temizliği, yakılan maddeler, yakma şekli ve yakma saatleri konularında gerekli tedbirleri aldırmaları gerekmektedir denilmektedir. (V. B. B. - 27.01.2011)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder