21 Şubat 2011 Pazartesi

TRABZON DÜNYADA DUYULMAK İSTİYOR


www.haber61.net - 21 Şubat 2011 / 18:41

Mardin ve Beypazarı telkarisinden farklı olarak bakır üzerine gümüş kaplama olarak yapılan Trabzon telkarisi, tanıtım desteğiyle adını Türkiye ve dünyaya duyurmak istiyor.


Ankara'da bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen ''Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri'' kapsamında stant açan Trabzonlu telkari ustası Kadir Sert, AA muhabirine yaptığı açıklamada Trabzon telkari sanatını Ankaralılara tanıtmak istediklerini söyledi.


Trabzon telkarisinin Mardin ve Beypazarı telkarisinden farklı olduğunu ifade eden Sert,

''Trabzon telkarisi 0-40 bakır telle yapılır. Üzeri bin ayar gümüşle kaplanır. Bu sadece Trabzon'a özgüdür. Mardin veya Beypazarı tamamen 925 ayar gümüşle çalışır. Bu anlamda bizimki onlardan ayrılıyor. Onlar bizimkini yapamıyor biz de onlarınkini'' dedi.


Telkariyle Trabzon'a özgü yapılar olan salender, 1923 yılında Atatürk'ün Samsun'da kullandığı otomobilin maketi, takalar, gemiler, hayvan figürleri, tepsiler yapan Sert,

''Trabzon'da bu sanat kayboluyor. El sanatlarına hak ettiği değer verilmiyor. Çırak bulmakta bile güçlük çekiyoruz. Ürettiğimiz malları gerektiği gibi sergileyip, tanıtıp satamıyoruz. Gerekli destekler bize sağlansa çok daha güzel işler yapabiliriz. Esnaf olarak tanıtıma ihtiyacımız var. Bu sanatı Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Tanıtım amacıyla çalışmalar, sergiler yapılmalı. Çoğu kişi Trabzon telkarisini bilmiyor'' diye konuştu.


Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan vekili Temel Korkmaz da, Trabzon'da kaybolmaya yüz tutmuş telkari ve gümüş işlemeciliğini tanıtmak ve esnafa destek olmak amacıyla stant açtıklarını belirtti.

Trabzon telkarisiyle yapılan eserlerin sergilendiği stantlarının çok yoğun ilgi gördüğünü anlatan Korkmaz, şunları kaydetti:


''Bu sanatın geleceğinden umutluyuz. Geçmiş 5-10 yıllık dönemde bu sanat yeterli ilgi ve değeri görmedi ancak bugün gelinen noktadan memnunuz. Trabzon'da bu sanatı yapanların sayısı az. Sanatın gelecek nesillere aktarılması noktasında sıkıntı yok. Çok fazla olmasa da ustalarımız, gelecek kuşaklara bu işi öğretiyorlar. Bu umut verici..

Telkarinin tanıtımı açısından sıkıntımız var. Ancak bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bu sanatı yapan ustalarımıza, eserlerini tanıtmaları, fuarlara katılmaları, pazar bulmaları konusunda danışmanlık hizmeti sağlamak için çalışmalarımız sürüyor. Bunu daha da hızlandıracağız'' dedi.

www.haber61.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder