5 Şubat 2011 Cumartesi

ALACAHAN SANAT MÜZESİ OLACAK


Trabzon’da 18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve yaklaşık 15 yıldır kaderine kullanılmayan Alaca Han, sanat müzesine dönüştürülecek.


Çarşı Mahallesi’nde bulunan ve 15 yıl öncesine kadar bakırcıların faaliyet gösterdiği Vakıf kökenli ancak mülkiyeti özel şahıslara ait Alaca Han, bu ürünlere ilginin azalması ve dükkânların birer birer kapanmasıyla o tarihten itibaren adeta kaderine terk edildi. Kapısına kilit vurulan hanın pencereleri de teneke ve molozlarla kapatıldı.


18. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen, 3 katlı, birbirinden bağımsız 40 dolayında bölümün bulunduğu, ortası açık avlu şeklinde, iyi bir taş işçiliğine sahip dikdörtgen şeklindeki Alaca Han`ın, uzun süredir kullanılmamasından dolayı sıvaları döküldü, duvarlarında çatlaklar oluştu. Bir dönemler çekiç seslerinin ahenk içinde sokağa yayıldığı han, uzun süredir sürdürdüğü sessizliğini önümüzdeki günlerde başlayacak restorasyon çalışmalarıyla bozacak.


Trabzon Valisi Recep Kızılcık, yaptığı açıklamada, tarihi han ile ilgili restorasyon çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, “Tarihi eserlerin yeniden hayata döndürülmesi ve turizme kazandırılması çok önemli. Bunun için tarihi hanın restore edilmesi için çalışma başlattık” dedi.


Hanın kamulaştırma çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Kızılcık, “Önümüzdeki günlerde hanın aslına uygun restore edilmesi için çalışmalar başlayacak. Böylece Trabzon`un çok önemli bir tarihi eseri tekrar gün yüzüne çıkacak. Hanı sanatçıların ve Trabzon`daki çeşitli sivil toplum örgütlerinin yararlanabileceği bir sanat müzesine dönüştürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.


Tarihi mekanların orijinal dokusunun korunmasının son derece önemli olduğunu da vurgulayan Kızılcık, şöyle devam etti:

“Tarihi mekanlar sıradan hale getirilmemeli, aslına uygun bir şekilde fonksiyon kazandırılmalı. Alaca Han yapılacak restorasyon ile tarihi misyonunu en iyi şekilde yansıtacak.”


Hanın dış cephesinde dükkânı bulunan Metin Altınel ise 35 yıldır Bakırcılar Çarşısı’nda faaliyet gösterdiğini, tarihi hanın bakırcılar için simge bir mekan olduğunu, orada güzel hatıraları bulunduğunu söyledi.


Altınel, handa kendisinin de dükkânı olduğunu ifade ederek,

“Handa geçmiş yıllarda onlarca bakırcı vardı. Yıllar içerisinde birer birer gittiler. Benimle birlikte birkaç bakırcı hanın dışında bulunan dükkânlarda faaliyet gösteriyor. Biz de handa yapılacak çalışmaları merak bekliyoruz” dedi.


http://www.takagazete.com/ - 05.02.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder